Energie

Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă în domeniul energiei al României, dezvoltat de Delgaz Grid, Transelectrica şi MAVIR (Ungaria), cu o valoare de circa 150 mil.euro

Comisia Europeană a aprobat primul proiect...

Autor: Roxana Rosu

24.11.2021, 16:23 569

Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă („smart grid”) al României, dezvoltat în parteneriat de către Delgaz Grid, compania de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, parte a grupului E.ON, Transelectrica, operatorul naţional de transport, şi MAVIR - operatorul de transport maghiar.

Proiectul „Smart Grid” Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN) are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, iar implementarea acestuia se va derula pe o perioadă de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanţare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Proiectul vizează modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de transport şi de distribuţie energie electrică, precum şi creşterea interoperabilităţii acestora, atât la nivel naţional, cât şi European. Investiţia va acoperi modernizarea a 23 de staţii de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune şi implementarea tehnologiilor IT şi de comunicaţii specifice, instalarea în reţeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.  

Lista de proiecte aprobate de CE va fi prezentată Parlamentului European şi Consiliului. Ambii legiuitori au la dispoziţie două luni pentru a accepta sau a respinge lista – proces care poate fi prelungit cu încă două luni, dacă este necesar.

În baza prevederilor legale aplicabile, legiuitorii nu au posibilitatea de a modifica proiectul de listă. Această a 5-a listă PCI cuprinde 98 de proiecte: 67 în domeniul transportului şi stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de reţele de CO2 şi 5 proiecte de reţele de distribuţie energie electrică inteligente.

De asemenea, lista a 5-a PCI cuprinde încă 4 proiecte de interes comun dezvoltate de CNTEE Transelectrica SA, parte a Clusterului România — Serbia „Mid Continental East Corridor“, incluzând: Linia de Interconexiune dintre Reşiţa (RO) şi Pancevo (RS), Linia Internă dintre Porţile de Fier şi Reşiţa, Linia Internă dintre Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz, precum şi Linia Internă dintre Arad şi Timişoara/Săcălaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO