Energie

Comisia Europeană investeşte 3 mld de euro în tehnologii inovatoare pentru realizarea planului REPower, cât şi pentru accelerarea independenţei energetice

Comisia Europeană investeşte 3 mld de euro în...

Autor: Mediafax

04.11.2022, 17:41 773

Comisia Europeană investeşte 3 miliarde de euro în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate pentru realizarea planului REPower şi accelerarea independenţei energetice a Europei faţă de combustibilii fosili din Rusia.

Comisia a lansat cea de-a treia cerere de proiecte în cadrul Fondului UE pentru inovare. Cu un buget dublat la 3 miliarde de euro datorită creşterii veniturilor obţinute din licitarea certificatelor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, această cerere de proiecte va promova implementarea de soluţii industriale pentru decarbonizarea Europei.

Punând un accent deosebit pe priorităţile planului REPowerEU, cererea de proiecte va oferi sprijin suplimentar pentru a pune capăt dependenţei UE de combustibilii fosili din Rusia.

Conform CE, prin intermediul acestei cereri se vor finanţa proiecte care vizează decarbonizarea generală (buget: 1 miliard de euro). Sunt avute în vedere proiecte inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile, al industriilor energointensive, al stocării energiei sau al captării, utilizării şi stocării dioxidului de carbon, precum şi în domeniul produselor care le înlocuiesc pe cele generatoare de emisii puternice de dioxid de carbon.

De asemenea, vor fi finanţate proiecte care vizează electrificarea inovatoare în industrie şi hidrogenul (buget: 1 miliard de euro), fiind avute în vedere proiecte în domeniul metodelor de electrificare, care să înlocuiască utilizarea combustibililor fosili în industrie, să promoveze producţia de hidrogen din surse regenerabile sau să sporească nivelul de utilizare a hidrogenului în industrie.

Totodată, va fi finanţată producţia de tehnologii curate (buget: 0,3 miliarde euro), fiind avute în vedere proiecte inovatoare în domeniul producţiei de componente, dar şi de echipamente finale pentru electrolizoare şi pile de combustie, pentru energia din surse regenerabile, pentru stocarea energiei şi pentru pompele de căldură.

Prin intermediul acestei cereri vor mai fi finanţate proiecte-pilot de dimensiuni medii (buget: 0,3 miliarde de euro), cum ar fi proiecte în domeniul tehnologiilor disruptive sau revoluţionare care vizează decarbonizarea profundă în toate sectoarele eligibile ale fondului.

Proiectele vor fi evaluate de experţi independenţi în funcţie de nivelul lor de inovare, de potenţialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, de maturitatea lor operaţională, financiară şi tehnică, precum şi în funcţie de potenţialul lor de aplicare la scară largă şi de rentabilitatea lor.

Cererea este deschisă până la 16 martie 2023 pentru proiecte situate în statele membre ale UE, Islanda şi Norvegia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO