Energie

Comisia Europeană propune un mecanism pentru garantarea aprovizionării cu gaze la preţuri rezonabile

Comisia Europeană propune un mecanism pentru garantarea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

18.10.2022, 18:06 111

Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism de urgenţă pentru contracararea preţurilor mari la gaze şi pentru garantarea aprovizionării în cursul iernii, preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen, explicând că este vorba de un sistem "temporar" pentru limitarea tarifelor "excesive".

"Comisia Europeană propune astăzi o nouă reglementare de urgenţă pentru contracararea preţurilor mari la gaze în Uniunea Europeană şi pentru garantarea securităţii furnizării în această iarnă. Acest lucru va fi realizat prin achiziţii comune de gaz, prin mecanisme de limitare a preţurilor la bursa de gaze cu transferuri de titluri (TTF), prin noi măsuri privind utilizarea transparentă a infrastructurii, prin solidaritate între statele membre şi prin eforturi continue de reducere a cererii de gaze", anunţă Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Noua reglementare prevede următoarele elemente: agregarea cererii UE şi achiziţii comune de gaz astfel încât să fie obţinute preţuri mai bune şi să fie diminuate riscurile competiţiei privind achiziţiile între statele membre UE pe piaţa mondială, în acelaşi timp asigurându-se furnizarea în spaţiul comunitar; avansarea acţiunilor pentru crearea unui nou sistem al preţurilor de referinţă pentru gaz natural lichefiat (LNG) până în martie 2023; pe termen scurt, propunerea de introducere a unui mecanism de corectare a preţurilor prin stabilirea unui plafon dinamic pentru tranzacţiile pe bursa TTF; reguli automate de solidaritate între statele membre în cazul crizei aprovizionării cu gaze.

"În combinaţie cu măsurile stabilite deja pentru reducerea cererii de gaze şi electricitate, cu stocurile de gaze şi cu redistribuirea profiturilor din surplusul de energie, aceşti noi paşi vor îmbunătăţi stabilitatea pieţelor europene de gaz în această iarnă şi mai târziu. Aceste măsuri vor ajuta şi la atenuarea în continuare a presiunilor preţurilor resimţite de cetăţenii europeni şi de industtrie, în acelaşi timp asigurând furnizarea şi funcţionarea pieţei interne", subliniază Comisia Europeană.

"Războiul Rusiei în Ucraina are consecinţe severe asupra pieţei globale a energiei şi asupra pieţei europene. Acţionăm în mod unitar şi ne-am pregătit bine pentru iarnă, creând stocuri de gaze, economisind energie şi găsind noi furnizori. Acum putem aborda cu o siguranţă mai mare preţurile excesive şi volatile. Vom introduce un mecanism temporar pentru reducerea preţurilor excesive în această iarnă, în timp ce dezvoltăm un nou sistem de referinţă astfel încât gazul natural lichefiat să fie tranzacţionat la un preţ mai corect (...)", a afirmat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO