Energie

Comisia Europeană propune un plan de reducere a cererii de gaze pentru a pregăti UE pentru eventualele întreruperi a aprovizionării cu gaz

Comisia Europeană propune un plan de reducere a cererii...

Autor: Mediafax

20.07.2022, 18:38 120

Comisia propune un plan de reducere a cererii de gaze pentru a pregăti UE în eventualitatea întreruperilor aprovizionării cu gaz.

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unor noi reduceri ale aprovizionării cu gaze din Rusia, din cauza faptului că exporturile de gaze sunt folosite de către Kremlin drept instrument de exercitare a unor presiuni politice; aproape jumătate dintre statele noastre membre sunt deja afectate de reducerea livrărilor.

Dacă ia măsuri acum, Europa poate reduce riscurile şi costurile aferente unei eventuale noi perturbări sau întreruperi totale a aprovizionării cu gaze, ceea ce ar duce la consolidarea rezilienţei energetice europene.

Prin urmare, Comisia propune un nou instrument legislativ şi un plan european de reducere a cererii de gaze, pentru a reduce utilizarea gazelor în Europa cu 15 % până în primăvara următoare. Toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie electrică şi industria pot şi trebuie să ia măsuri pentru a economisi gaze.

De asemenea, Comisia va accelera lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea în comun de gaze naturale pentru a consolida posibilitatea ca UE să se aprovizioneze cu gaze din alte surse.

Comisia propune un nou regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din tratat.

Noul regulament ar impune tuturor statelor membre să realizeze o reducere de 15 % a cererii de gaze între 1 august 2022 şi 31 martie 2023.

De asemenea, noul regulament ar oferi Comisiei posibilitatea de a declara, după consultare cu statele membre, o „alertă la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, ceea ce ar impune o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre.

Alerta la nivelul Uniunii poate fi declanşată atunci când există un risc considerabil de penurie de gaze sau o cerere neobişnuit de mare de gaze. Statele membre trebuie să îşi actualizeze planurile naţionale de urgenţă până la sfârşitul lunii septembrie pentru a arăta modul în care intenţionează să îndeplinească obiectivul de reducere şi trebuie să raporteze Comisiei la fiecare două luni cu privire la progresele înregistrate. Statele membre care solicită furnizarea de gaze în regim de solidaritate vor trebui să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

Pentru a ajuta statele membre să realizeze reducerile necesare ale cererii de gaze, Comisia a adoptat un Plan european de reducere a cererii de gaze, care stabileşte măsuri, principii şi criterii pentru reducerea coordonată a cererii. Planul se axează pe înlocuirea gazului cu alţi combustibili şi pe economiile globale de energie în toate sectoarele. Scopul său este de a proteja aprovizionarea gospodăriilor şi a utilizatorilor esenţiali, cum ar fi spitalele, dar şi industriile care sunt de o importanţă capitală pentru furnizarea de produse şi servicii esenţiale către economie, precum şi pentru lanţurile de aprovizionare şi competitivitatea UE. Planul oferă statelor membre orientări de care trebuie să ţină seama atunci când planifică restricţionarea.

Prin înlocuirea gazului cu alţi combustibili şi prin economisirea de energie în această vară, se pot stoca mai multe rezerve de gaze pentru iarnă. Luarea de măsuri în prezent va reduce impactul negativ asupra PIB-ului, prin evitarea unor acţiuni neplanificate într-o situaţie ulterioară de criză. Aceste măsuri timpurii eşalonează eforturile în timp, atenuează preocupările pieţei şi volatilitatea preţurilor şi facilitează o mai bună elaborare a unor măsuri specifice şi eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru a proteja industria, arată CE.

Planul de reducere a cererii de gaze propus de Comisie se bazează pe consultări cu statele membre şi cu industria. Sunt disponibile o gamă largă de măsuri pentru a reduce cererea de gaze. Înainte de a avea în vedere aplicarea reducerilor, statele membre ar trebui să epuizeze toate posibilităţile de substituire a combustibililor, sistemele de economii neobligatorii şi sursele alternative de energie. Acolo unde este posibil, ar trebui să se acorde prioritate trecerii la surse regenerabile de energie sau la opţiuni mai curate, cu emisii mai reduse de dioxid de carbon sau mai puţin poluante.

Cu toate acestea, trecerea la utilizarea de cărbuni, petrol sau energie nucleară poate fi necesară ca măsură temporară, atât timp cât se evită dependenţa de carbon pe termen lung. Măsurile bazate pe piaţă pot atenua riscurile pentru societate şi economie. De exemplu, statele membre ar putea lansa licitaţii sau sisteme de licitaţie pentru a stimula reducerea energiei de către industrie.

Statele membre pot oferi sprijin în conformitate cu modificarea cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru situaţii de criză.

Un alt pilon important al economisirii de energie este reducerea încălzirii şi răcirii. Comisia îndeamnă toate statele membre să lanseze campanii de sensibilizare a publicului pentru a promova reducerea încălzirii şi răcirii la scară largă şi să pună în aplicare Comunicarea UE privind economiile de energie, care conţine numeroase opţiuni pentru economii pe termen scurt. Pentru a da un exemplu, statele membre ar putea să impună reducerea utilizării încălzirii şi răcirii în clădirile exploatate de autorităţile publice.

Planul de reducere a cererii va ajuta, de asemenea, statele membre să identifice şi să acorde prioritate, în cadrul grupurilor lor de consumatori „neprotejaţi”, celor mai importanţi clienţi sau instalaţii, pe baza unor considerente economice globale şi a următoarelor criterii:

- Importanţă critică la nivel societal - sectoarele care includ sănătatea, alimentele, siguranţa, securitatea, rafinăriile şi apărarea, precum şi furnizarea de servicii de mediu

- Lanţuri de aprovizionare transfrontaliere - sectoare sau industrii care furnizează bunuri şi servicii critice pentru buna funcţionarea a lanţurilor de aprovizionare din UE

- Daune aduse instalaţiilor – pentru a evita ca acestea să nu îşi poată relua producţia fără întârzieri semnificative, reparaţii, aprobare reglementară şi costuri

Posibilităţile de reducere a gazelor şi substituirea produselor/componentelor – măsura în care industriile pot trece la componente/produse importate şi măsura în care cererea de produse sau componente poate fi satisfăcută prin importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO