Energie

Companiile din energie, fără bugete gata pentru 2019 din cauza OUG 114

Companiile din energie, fără bugete gata pentru 2019...

Autor: Roxana Petrescu

07.03.2019, 00:07 579

Anul trecut, cifrele deja erau pe masă, dar în 2019 calculele încă nu sunt gata, aşa că nici investiţiile nu încep.

 

Măsurile fiscale introduse peste noapte prin inter­mediul OUG 114 au pus companiile din energie deţinute de statul român în imposibilitatea de a-şi finaliza bugetele pentru 2019.

Printre acestea se numără Hidroelectrica, Nuclear­elec­trica, Romgaz, dar şi companiile naţionale pentru transportul energiei şi al gazelor naturale.

Şi în zona de energie privată lucrurile sunt blocate, lu­cru care vine la pachet cu potenţiala amânare a investiţiilor.

„Nu am avut cum să prezentăm cifrele până acum, dar ele sunt pe circuitul intern de avizare. Trebuie să trecem prin adunarea generală a acţionarilor şi apoi prin hotărârea de guvern, dar aprobarea finală nu este posibilă până când nu avem legea bugetului de stat“, spune Bog­dan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Compania este deţinută în proporţie de 80% de Ministerul Energiei. 

„Noi eram cu bugetul gata de anul trecut, dar a trebuit să aşteptăm clarificarea mai multor aspecte din OUG 114“, a completat Badea.

La companiile listate este suficient avizul AGA, dar nici aici „temele“ nu sunt gata. Nuclearelectrica nu are bugetul anunţat pentru 2019, în aceeaşi categorie intrând Transgaz, Transelectrica şi Romgaz. Un alt buget extrem de aşteptat de piaţă este cel al OMV Petrom, companie la fel atinsă de prevederile OUG 114, atât pe zona de energie, cât şi pe cea de gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO