Energie

Companiile din industria petrolieră solicită revizuirea legislaţiei privind acordurile petroliere, modificată în februarie printr-o ordonanţă de urgenţă, considerând că forma actuală nu încurajează investiţiile străine în domeniu

Companiile din industria petrolieră solicită revizuirea...

Autor: Roxana Rosu

02.06.2020, 10:05 151

Companiile din industria petrolieră solicită statului măsuri de stimulare a investiţiilor în domeniu şi consideră că OUG 27/2020, act care amendează şi completează Legea Petrolului din 2004, poate duce la interpretarea excesivă a legislaţiei europene şi are efecte negative asupra industriei locale, descurajând investitorii internaţionali, arată un comunicat al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

În luna februarie, Guvernul a adoptat OUG nr. 27/2020, menită să protejeze interesele de securitate naţională, prin transpunerea art. 2 (2) din Directiva 94/22/CE, şi care aduce un control crescut al statului asupra tranzacţiilor de petrol şi gaze.

În opinia ROPEPCA, modificările introduse pot duce la limitarea investiţiilor pe termen scurt şi lung. Potrivit Ordonanţei, statul poate refuza acordarea de noi acorduri petroliere companiilor non-UE, iar schimbarea controlului asupra unui titular de acord petrolier trebuie aprobată de Guvernul, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. De asemenea, acordurile petroliere existente pot fi reziliate unilateral de către Guvern şi transferurile de acorduri petroliere sunt supuse tot aprobării Guvernului.

”Faptul că statul poate refuza acordarea de noi acorduri petroliere companiilor din afara Uniunii Europene, din motive de securitate naţională, va reduce încrederea investitorilor internaţionali şi va limita concurenţa pentru noi acorduri şi proiecte în România. În lipsa unei proceduri transparente şi stabile pentru revizuirea ofertelor de concesionare depuse de companiile non-UE, investitorii pot găsi cadrul de reglementare ca fiind insuficient de atrăgător sau de predictibil pentru asigurarea finanţării proiectelor”, consider ROPEPCA.

În plus, în lipsa unei scheme de despăgubire adecvate, rezilierea acordurilor petroliere în curs de desfăşurare din motive de securitate naţională constituie o încălcare a regulilor obligatorii ale oricărui contract, spun companiile din domeniu. ”O astfel de prevedere introduce un risc semnificativ pentru investiţii şi expune statul la riscuri de litigii, cu impact economic ridicat şi efecte pe termen lung asupra dezvoltării industriei de explorare şi producţie petrolieră”.

De asemenea, aprobarea obligatorie a Guvernului pentru transferurile de acorduri petroliere, la propunerea ANRM, fără termene clare, va face procesul de transfer lent şi incert, descurajând investiţiile şi conducând investitorii către alte ţări unde riscurile sunt mai mici.  Prevederea creează un proces de aprobare cu două niveluri (ANMR/Guvern), fără termene şi proceduri clare, făcând condiţiile de transfer din România împovărătoare, în comparaţie cu alte ţări din UE, se arată în comunicatul Asociaţiei.

În aceste condiţii, companiile membre ROPEPCA cer revizuirea OUG 27/2020 în sensul asigurării interpretării neexcesive a cadrului legislativ al UE, pentru ca politica guvernamentală să vizeze aplicarea strategică a aspectelor de securitate naţională, de la caz la caz, fără a afecta investiţiile potenţiale în industrie şi în general încrederea investitorilor.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră a fost înfiinţată în 2012 şi reuneşte cele mai active companii din industrie, titulari de acorduri petroliere. Printre membri se numără OMV Petrom, NIS, Amromco, Expert Petroleum, ADX Energy.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO