Energie

Companiile de stat din energie, devalizate: O treime din rezerve se duc către bugetul de stat, alături de taxa de 3% pe cifra de afaceri. Recent, perlele Romgaz sau Hidroelectrica au donat sute de milioane de lei ca dividende suplimentare

Companiile de stat din energie, devalizate: O treime din...

Autor: Roxana Petrescu

19.12.2018, 13:47 1020

Companiile din energie controlate de stat nu vor avea de suportat doar taxa de 3% pe cifra de afaceri, ci vor dona şi 35% din valoarea rezervelor din 2018, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă prezentat ieri de Guvern şi care deja a dus la prăbuşirea Bursei.

Donaţiile vin în contextul în care deja companiile de stat din energie, unde statul e majoritar, au fost forţate să plătească dividende suplimentare pentru a acoperi golurile din bugetul de stat. Sumele nu au fost însă de ajuns.

“Operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare, vor distribui şi vira în termen de 60 zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31.12.2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare”, arată articolul 43 al ordonanţei care introduce taxa de lacomie pentru bănci, taxe pentru sectorul telecom şi taxe pe energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO