Consiliul Concurenţei a autorizat o tranzacţie dintre OMV Petrom şi Eurospeed

Secțiune susținută de Medlife Logo

16 mai 2018 Autor: Bianca Ciocotisan

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OMV Petrom SA preia contractele pentru furnizarea de combustibil de aviaţie de pe Aeroportul Internaţional Iaşi ale Eurospeed, arată un comunicat transmis miercuri de instituţie.

„Autoritatea de concurenţă a analizat această operaţiune şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante. Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial”, menţionează Consiliul Concurenţei.

OMV Petrom SA este o companie petrolieră care desfăşoară, în principal, activităţi de explorare şi producţie de hidrocarburi, vânzare de gaze naturale, rafinare ţiţei, vânzare de produse petroliere, precum şi producere şi vânzare de electricitate. „Compania îşi desfăşoară activitatea fie direct, fie prin intermediul entităţilor sale afiliate, în România, în Kazahstan (doar explorare şi producţie hidrocarburi) şi în Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova (doar vânzare de produse petroliere)”, arată comunicatul. OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 de milioane de barili echivalent petrol (bep) în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 786 de benzinării, la sfârşitul lui 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de circa 25,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005-2017.

Eurospeed SRL furnizează combustibil de aviaţie şi prestează serviciile logistice pentru alimentarea cu combustibil a companiilor aeriene şi a altor categorii de beneficiari care operează zboruri pe Aeroportul Internaţional Iaşi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.05.2018

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
CONSILIUL CONCURENŢEI
, OMV PETROM
, TRANZACŢII
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide