Energie

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care italienii de la Beltrame, care deţin combinatul Donalam Călăraşi, preiau activele COS Târgovişte pentru 38,3 mil. euro. Grupul vrea să investească în combinat peste 100 mil. euro în următorii patru ani

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care...

Autor: Cristina Bellu

15.02.2022, 13:58 553

AFV Beltrame Group, acţionarul Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi alte oţeluri speciale, a primit autorizarea Consiliului Concurenţei pentru preluarea activelor funcţionale de producţie ale Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) din Târgovişte, companie aflată în prezent în reorganizare judiciară, în aşteptarea soluţionării apelului la hotărârea Tribunalului de declarare a falimentului.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 38,3 milioane de euro plus TVA, iar pentru finalizarea preluării este necesară îndeplinirea unor condiţii suplimentare care ţin de procedura insolvenţei ṣi obţinerea autorizărilor necesare din partea autorităţilor competente, arată datele transmise de oficialii companiei.

“Am inclus COS Târgovişte în planurile noastre de investiţii întrucât este un combinat cu o istorie bogată şi cu multă experienţă în industria siderurgică, iar produsele de aici sunt complementare barelor de oţel pe care le producem deja la Donalam Călăraşi. (...) Vom începe producţia în oţelăria existentă şi în cele două laminoare cât mai curând posibil”, spune Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.

Grupul urmăreşte să transforme combinatul Târgoviṣte într-o unitate de producţie de oţeluri speciale competitiv la nivel european, motiv pentru care, în următorii patru ani, urmează investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, respectiv oţelăria şi laminoarele, precum şi de aproximativ 40-50 milioane euro în asigurarea capitalului de lucru.

Pentru început vor fi create aproximativ 450-500 de locuri de muncă, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă.

Totodată, oficialii AFV Beltrame Group spun că anul acesta va începe la Târgovişte construcţia unui nou proiect, în valoare de 300 milioane euro, într-o fabrică prietenoasă cu mediul (eco friendly) care va produce oţel-beton şi sârmă laminată.

Construcţia va dura maximum 4 ani, iar capacitatea de producţie va fi de aprox. 600 mii tone/an. Fabrica se va alinia principiilor de sustenabilitate, urmând a fi dotată cu tehnologie inovatoare, ceea ce va asigura un consum redus de energie. Proiectul de construcţie a fabricii include şi un parc fotovoltaic, care va alimenta noua fabrică eco-inteligentă.

“În paralel cu producerea de oţel special, vom construi la Târgovişte o nouă fabrică pentru producţia de oţel beton şi sârmă laminată, la al cărui proiect lucrăm deja de 3 ani şi care va folosi cea mai modernă şi mai eco friendly tehnologie din lume. La finalul investiţiilor, obiectivul nostru este de a produce 1 milion de tone de oţel pe an la Târgovişte”, adaugă Carlo Beltrame.

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte a fost înfiinţat în 1970, producând iniţial oţeluri aliate şi înalt aliante pentru industria civilă şi de apărare. Începând cu anul 1975 a început să producă oţeluri speciale, utilizate în construcţia Centralei de la Cernavodă. Din 1998 compania a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti - simbol bursier COS. În 2002 pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat de Conares Trading A.G. Elveţia, devenită ulterior Mechel International Holding GmbH, iar din 2013 societatea se află în procedură de insolvenţă.

În ultimii ani, COS era singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România (de la fier vechi materie primă, la oţel beton, produs-finit) şi unul dintre principalii producători de ţaglă şi produse de oţel.

Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi, specializat în producţia de bare de oţel special laminate la cald, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole.

Cu peste 340 angajaţi în Călăraşi, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 630 milioane lei în 2021 şi un volum de vânzări de aproximativ 160.000 tone de bare de oţel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO