Energie

​Corneliu Bodea, Adrem Invest: Producătorii de petrol simt avansul pe care energia regenerabilă l-a luat şi au început o cursă pentru a-şi vinde resursa

​Corneliu Bodea, Adrem Invest: Producătorii de petrol...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

23.02.2016, 13:17 1112

România trebuie să stabilească în cât mai scurt timp componenţa mixului energetic, pentru a contribui la procesul de economisire a energiei, este de părere Corneliu Bodea, preşedinte CRE şi acţionar al ABBC (Adrem Invest).

„Faptul că avem energie ieftină din cauza preţului petrolului arată că avem o problemă gravă, pentru că producătorii de petrol simt avansul pe care energia regenerabilă l-a luat şi au început o cursă pentru a-şi vinde resursa. România este avantajată faţă de alte ţări din UE, pentru că deţinem capacităţi şi resurse în mai toate domeniile. Avem o componentă de energie regenerabilă. Trebuie să ne stabilim de urgenţă componenţa mixului energetic”, a spus Corneliu Bodea la conferinţa ZF Power Summit.

Alte declaraţii făcute de Corneliu Bodea la ZF Power Summit:

Problematica smart comportă mai multe dimensiuni. Am putea vorbi de smart la nivelul generării de electricitate, la nivelul transportului şi distribuţiei de electricitate, şi abia apoi la nivelul consumului. Primul care va face ca lucrurile să se întâmple în acest domeniu este consumul.

Cred că trebuie să fim pragmatici. Până când oamenii nu vor avea nevoie de sistemul smart, nu vom putea porni. Omul este înclinat spre a avea cât mai mult confort, apoi către siguranţă în exploatarea instalaţiilor. Trebuie să ne concentrăm atenţia şi către responsabilitatea socială, responsabilitatea faţă de mediu.

Consumatorul va apela la soluţii de smart home, va dori să trăiască în smart cities. Toţi lansează soluţii de smart home. De curând, Orange a anunţat că a anunţat o suită de produse destinate smart home. Cu cât costurile pentru energie vor fi mai mari, cu atât oamenii vor fi mai dispuşi să investească în soluţii pentru eficienţă energetică.

Se poate vorbi despre un cost de până la 1.000 de euro pentru un pachet de eficienţă termică, cel mai necesar în România, un pachet de siguranţă, de eficienţă energetică, prin care poţi comanda de la distanţă temperatura, de exemplu.

Suntem într-o perioadă de consolidare a afacerii, aşteptăm creşteri de 5-10-15%. Veniturile noastre sunt de 60-65 de mil. euro. Împreună cu joint venture-ul pe care îl avem cu E.On, avem 1.600 de angajaţi. Am construit o centrală de cogenerare pe biomasă la Suceava.

Nu cred că în energie vom avea o revenire în termen scurt, însă avem o şansă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO