Energie

Corneliu Bodea, Adrem şi CRE: Am tratat energia într-un mod incorect pentru prea multă vreme. De aceea suntem astăzi în această situaţie dramatică în lupta împotriva schimbărilor climatice

Conferinţa ZF Energie 2024

Corneliu Bodea, Adrem şi CRE: Am tratat energia într-un...

Autor: Alex Ciutacu

28.11.2024, 11:18 108

Consumatorii sunt obişnuiţi cu ideea că preţul energiei trebuie să fie unul redus, însă modul incorect în care privim valoarea energiei a contribuit la nevoia de a avea o tranziţie energetică în faţa schimbărilor climatice, a explicat Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE), în conferinţa ZF Energie 2024.

„Tranziţia energetică este o problemă preonderent din punct de vedere politic, nu din punct de vedere tehnic. Tranziţia energetică înseamnă să dăm energiei o valoare corectă. Noi am tratat acest produs esenţial vieţii noastre într-un mod incorect prea multă vreme, de aceea suntem astăzi în această situaţie dramatică în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Antreprenorul a sublinat ideea că tranziţia energetică a venit dintr-o necesitate, în contextul unor efecte tot mai vizibile ale crizei climatice, precum inundaţiile recente din Spania, valurile de caniculă şi seceta din Italia sau situaţia miilor de oameni care îşi pierd viaţa anual în ţări precum India, din cauza acestor efecte.

„Ideea de înverzire nu este politică. Tranziţia energetică vine dintr-o necesitate. Noi vorbim despre faptul că tranziţia energetică ar fi impusă de politicieni, dar uităm ce s-a întâmplat în Spania, în Italia, în India. Suntem în faţa unei transformări pe care poate nu o simţim toţi, dar ea există şi va ajunge să ne afecteze şi deja ne afectează. Tranziţia spre o energie şi o economie mai curată este o necesitate pe care trebuie să ne-o asumăm şi prin care trebuie să trecem toţi”.

În acest context, le crede că politicienii trebuie să explice mai clar valoarea energiei, întrucât lupta de a ţine energia cât mai ieftină pentru a câştiga alegeri electorale are efecte rezonabile pe termen scurt, dar dezastruoase pe termen lung.

Discuţia a venit în contextul în care România se pregăteşte pentru o aşa-numită reliberalizare a pieţei de energie după data de 31 martie 2025, când expiră măsura de plafonare a preţurilor la energie.

„Orice intervenţie într-o piaţă liberă se face în general greşit, dar repede. Şi revenirea dintr-o astfel de intervenţie este întodeauna foarte dificilă. Eu cred că cel mai grav a fost faptul că s-a oferit o plasă de siguranţă prea densă şi prea acoperitoare. Şi în ultimele săptămâni discuţia legată de o eventuală explozie a preţurilor se poartă în şoaptă. Nu cred că vor exploda preţurile, adică nu cred că avem motive să ne temem de o situaţie similară cu cea din momentul în care a fost introdusă schema”.

Totuşi, Corneliu Bodea precizează că va exista o creştere de preţ, dar că există oferte avantajoase în piaţă de la furnizorii de energie.

„Trebuia să facem treptat această ieşire din plafonare, dar acum nu mai avem timp să o facem treptat. Da, există această problemă, va exploda PZU, vom avea o perioadă agitată. (...) Preţul energiei va reveni la ceea ce este normal să fie şi asta nu trebuie să ne supere. Toţi trebuie să plătim energie aşa cum plătim telefon, internet, Netflix. Sunt absolut sigur că o familie medie din România are cel puţin 3-4 abonamente la reţelele de streaming. Avem telefoane, facem tot felul de lucruri, dar preţul energiei nu vrem să îl simţim. Nu se poate lucrul acesta”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Atâta timp cât înţelegem că trebuie să transformăm consumul dintr-un consum orb într-un consum inteligent şi să-l adaptăm momentelor de producţie, atâta timp cât vom investi inteligent în stocare, energia regenerabilă este o energie ieftină.
  • Este evident că peste 50%, poate 60-70%, din producţia de energie a unei ţări ar trebui să fie în bandă.
  • Investiţiile în regenerabile sunt profitabile. Ne aşteptăm să recuperăm investiţia pe o centrală ca Mintia sau Iernut în 20-30 de ani şi pe un sistem fotovoltaic în sub 10 ani, deci este ieftin, este mai profitabil decât o investiţie într-o centrală nucleară. Nu spun că centralele nucleare nu trebuie făcute.
  • Cu trump, fără Trump, nu ne vom întoarce din acest drum care înseamnă tranziţia energetică.