Energie

Cosmin Păcuraru, expert independent: Nu cred că într-un viitor apropiat mai putem discuta de gazele din Marea Neagră, după ce Rusia a ocupat Insula Şerpilor

Cosmin Păcuraru, expert independent: Nu cred că...

Autor: Roxana Rosu

01.03.2022, 14:46 496

Cosmin Păcuraru, expert independent în domeniul securităţii şi politicilor energetice, consideră că România ar trebui să „pună cruce” rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, după ce Rusia a ocupat Insula Şerpilor.

„Gazelor din Marea Neagră trebuie să le punem cruce. (...) Distanţa de la rezervele de care discutăm până la Sevastopol este 150 - 200 km. Distanţa până la malul românesc, cam tot atât”, a declarant acesta în cadrul conferinţei online „Energia nucleară şi gazele naturale, surse esenţiale pentru tranziţia către neutralitatea climatică?”, organizată de Sierra Quadrant.

Insula Şerpilor are 17 hectare şi se află la 45 de kilometri de ţărmurile României şi ale Ucrainei, în dreptul golfului Musura. Insula a fost capturată de Rusia joi, în cadrul operaţiunilor de invadare a Ucrainei.  

În opinia lui Cosmin Păcuraru există „un mare semn de întrebare” legat de extragerea gazelor din Marea Neagră, având în vedere tensiunile puternice care există, în acest moment, în regiune. 

„Noi credem că vreo companie se va duce acolo, cu echipamente de miliarde de dolari, pentru a extrage? Eu mă îndoiesc. Mai ales când avioanele ruseşti sunt deasupra şi vasele (militare) circulă nestingherite, în zonă. Deci nu cred că într-un viitor apropiat mai putem discuta de aceste gaze”, a subliniat el.

Expertul a adăugat că venirea trupelor ruseşti pe Insula Şerpilor înseamnă, de fapt, o reîmpărţire a platoului maritim din Marea Neagră

”Dacă se termină conflictul, dacă Rusia pleacă din Crimeea -  ceea ce mă îndoiesc - atunci mai avem o şansă”, a adăugat Păcuraru în cadrul conferinţei.

Printr-o decizie pronunţată în 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a acordat României 9.700 km pătraţi din platoul continental de lângă insulă.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom deţin câte 50% din proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde sunt estimate zăcăminte cuprinse între 42 şi 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

La finalul lunii octombrie, Romgaz a anunţat un acord pentru preluarea participaţiei ExxonMobil în acest proiect, pentru suma de  1,06 mld. dolari .

Cosmin Păcuraru are un doctorat în „Relaţii Internaţionale şi Studii Europene” la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză despre securitatea energetică a României. El are şi numeroase articole ştiinţifice în domeniul securităţii şi politicilor energetice în publicaţii de specialitate naţionale şi internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO