Energie

COVID-19 blochează industria mineritului din Polonia, o ţară încă dependentă de cărbune

COVID-19 blochează industria mineritului din Polonia, o...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2020, 00:05 216

Polonia închide două mine de cărbune deţinute de compania de stat JSW şi zece mine ale grupului PGG, cel mai mare producător de cărbune din Europa, timp de trei săptămâni pentru a opri răspândirea COVID-19 printre mineri, scrie Budapest Business Journal. Anunţul l-a făcut vicepremierul Jacek Sasin.

Dacă în alte ţări europene, cum ar fi Germania şi Suedia, focare de COVID-19 au devenit abatoarele şi azilele de bătrâni, în Polonia minerii reprezintă aproape 20% din cazurile de infectare cu coronavirus înregistrate. Aceasta în condiţiile în care din cărbune este generată cea mai mare parte a energiei electrice în această ţară.

„Vom suspenda activitatea în două mine operate de compania de cărbune Jastrzebska, iar în 10 mine operate de Polska Grupa Gornicza (Grupul Minier Polonez, în traducere)“, a anunţat Sasin, care deţine şi funcţia de ministru pentru activele statului. Oficialul a precizat că minerii vor primi 100% din plata lor pe perioada închiderii. În weekend, ministerul sănătăţii a raportat un număr total de 1.151 de noi infecţii cu virusul care produce COVID-19, dintre care 676 sunt în regiunea de exploatare a cărbunelui din sudul Sileziei.

„O astfel de acţiune este necesară pentru a stăvili această epidemie“, a spus Sasin. Ministerul activelor statului a anunţat că minele KnurOw-Szczyglowice şi Budryk, care produc în mare parte cărbune termic, ar fi cele două mine ale JSW care vor fi închise.

Budryk, aflată la 320 km sud-vest de capitala Varşovia, are una dintre cele mai mari rezerve de cărbune din Polonia.

Noua criză vine după ce în aprilie uniunile sindicale de la PGG, companie de asemenea deţinută de stat, au avertizat că industria s-ar putea prăbuşi din cauza scăderii cererii şi că guvernul trebuie să vină în ajutor.

Polonia este puternic dependentă de cărbune pentru alimentarea centralelor termo-electrice şi este singurul stat membru al UE care nu s-a angajat să ajungă la emisii de carbon zero până în 2050. Însă în faţa presiunilor în creştere din Uniunea Europeană pentru diminuarea emisiilor, partidul de guvernământ Law and Justice (PiS) a încurajat investiţiile în energie solară şi ferme eoliene pe mare. Ponderea tot mai mare a energiei regenerabile în mixul de generare a electricităţii, scăderea cererii pentru electricitate de la izbucnirea pandemiei şi importurile de cărbune ieftin copleşesc industria mineritului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO