♦ Businessul este operat prin mai multe firme, cea mai mare fiind Cesivo SRL, cu afaceri de 32,7 mil. lei în 2023, plus 6% ♦ Cesivo Agricultura SRL - care administrează comerţul cu utilaje agricole şi piese de schimb - a obţinut 6,4 mil. lei, plus 50% ♦ Cesivo Energy SRL a fost fondată în 2023 şi a raportat vânzări de puţin sub 1 mil. lei.
Grupul Cesivo din Craiova a pornit la drum acum mai bine de trei decenii cu distribuţia de echipamente electrice, însă între timp şi-a dezvoltat activitatea pentru a acoperi şi alte domenii. Astăzi, Cesivo derulează trei tipuri de activităţi.
În primul rând, face în continuare distribuţie de materiale electrice şi electroizolante, mai ales industriale, dar şi rezidenţiale.
„Asta o face dintotdeauna, din 1994, de la înfiinţare. Este activitatea cu care businessul a pornit la drum, iar ea continuă“, spune Daniel Cuşmereanu, acţionar al Cesivo.
Ulterior, a fost dezvoltată o altă activitate - comerţ cu utilaje agricole, piese de schimb şi servicii pentru ele. Aici, fermierii sunt ţinta. Cea de-a treia activitate şi cea mai tânără este cea de servicii de instalaţii electrice, sisteme fotovoltaice, tablouri. E o activitate legată de zona de distribuţie, mai exact e vorba de acelaşi domeniu.
„În ceea ce priveşte distribuţia, noi avem un depozit, funcţionăm ca un vânzător angro. Aşa am pornit la drum, asta facem şi acum. Suntem un depozit de materiale electrice de unde se aprovizionează în principal electricienii şi firmele care fac tot felul de instalaţii. Lucrăm în proporţie de 90% B2B, livrăm şi către clienţi industriali, către companii de stat precum cele care operează hidrocentrale, termocentrale, regii de apă, etc.“
Trei decenii într-o poveste
Cesivo are în portofoliu atât materiale tehnice, de nişă, cât şi banalele cabluri de energie electrică.
„Avem materiale electrice pentru instalaţii obişnuite, rezidenţiale, avem prize, întrerupătoare. Avem şi clienţi persoane fizice, dar ei sunt minoritari în business.“
Aceştia din urmă caută produse pe care le pot găsi, spre exemplu, şi în magazinele de bricolaj. „Portofoliul nostru e însă mult mai amplu. Am început cu mai puţin de 30 de SKU-uri şi acum avem câteva sute. Ne-am diversificat mult.“
Când a pornit Cesivo la drum, erau vizaţi în special clienţii industriali. Zona privată nu era foarte dezvoltată, iar volumele de vânzări erau mici pe acest segment, spune Daniel Cuşmereanu. El a fost prezent în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru culturalì, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
Antreprenorul s-a alăturat companiei în 2010. Tot atunci, a preluat administrarea businessului, iar ţinta sa a fost să diversifice portofoliul de clienţi.
„Aveam clienţi foarte mari, care făceau volume pe măsură, dar ei erau puţini, de domeniul zecilor. Iar mie mi s-a părut problematic acest lucru, mai ales că în 2010-2011, în timpul crizei anterioare, au apărut probleme în rândul acestor firme, iar noi eram expuşi. Nu poţi ca trei clienţi să îţi genereze 30% din cifra de afaceri. Ce faci dacă ei pică?“
Acum sunt câteva mii de clienţi pe această activitate, inclusiv persoane fizice.
„Am închis 2024 cu factura numărul 8.500. Sigur, volumele sunt mai mici, dar este normal.“
Şi concurenţa e mai acerbă acum versus acum 20 de ani.
Cum s-a schimbat piaţa?
Pe segmentul de persoane fizice, dar şi pe cel de firme mici şi ateliere „ unde vorbim de instalaţii şi echipamente simple „ compania se luptă cu magazinele de bricolaj. „Iar principalul lor avantaj e programul de lucru, chiar dacă noi stăm mai bine la preţuri şi condiţii comerciale. Mai sunt şi firme care fac distribuţie, dar ele au depozite mai mici decât noi.“
Pe zona B2B, concurenţa este una naţională, ba chiar internaţională. Spre exemplu, plăci de elemente electroizolante se pot livra şi din Polonia. „Acum 10-15 ani eram noi şi încă o companie care activam ca importatori de materiale de genul ăsta, tehnice. Astăzi au apărut şi alţi concurenţi locali, dar şi unii internaţionali. A devenit mult mai simplu acum să comanzi din afară.“
Pe această activitate, compania are şi furnizori internaţionali, dar şi locali, cum ar fi cei pentru cabluri electrice. Acestea sunt cele mai folosite în orice instalaţie electrică. „Toate cablurile noastre sunt cumpărate din România şi cele mai multe dintre ele sunt chiar produse aici.“
De ce agribusiness?
Cât priveşte cea de-a doua activitate, vânzarea de utilaje agricole şi piese de schimb pentru acestea, ea a demarat în 2015. Cele două nu sunt complementare, dar au ajuns să se ajute într-o anumită măsură pentru că fermierii care cumpără utilajele agricole au nevoie, uneori, şi de instalaţii electrice.
„În acest business am cooptat pe cineva care să se ocupe, pe cineva cu experienţă în domeniu. Am pornit activitatea pentru că am constatat că exista o nevoie. La momentul când am demarat noi proiectul, în zona noastră erau puţini distribuitori de utilaje agricole. Erau puţini şi se adresau fermelor mari, cu peste 300-500 ha. Noi am identificat un alt segment - fermieri cu 50-200 ha.“
Cesivo nu vinde combine şi tractoare, s-a axat pe utilajele care sunt folosite de către acestea. Fermierii cumpără un tractor de la un anumit brand, de la un distribuitor care are exclusivitate şi stă bine pe preţuri, spune Daniel Cuşmereanu. Dar dincolo de tractor, au nevoie de pluguri, semănători, remorci, etc.
Prâslea cel voinic
Cel de-al treilea pilon al businessului „ serviciile de instalaţii „ e cel mai tânăr şi, totodată, e complementar cu activitatea iniţială.
„Am început în 2021-2022. Vânzând ani de zile materiale electrice, am început treptat să le şi utilizăm. A venit şi ca o nevoie din piaţă. Nevoia de servicii de instalaţii electrice este din ce în ce mai mare. Cerere există atât pe segmentul rezidenţial, unde noi n-am intrat foarte mult, ne interesează mai puţin în momentul ăsta, cât şi pe segmentul B2B.“
Companiile au nevoie de electricieni, de firme de mentenanţă, de servicii punctuale, spune antreprenorul.
El e economist la bază, dar mai recent s-a înscris la Facultatea de Inginerie Electrică, pe care a terminat-o. Iar lucrarea de diplomă a fost pe sisteme fotovoltaice.
„Apoi a venit această efervescenţă, care s-a transformat într-un business. Cred că interesul va continua cel puţin 3-4 ani. Oamenii şi-au făcut calcule şi au constatat că este rentabil pentru ei. Următorul val, care deja a început uşor şi o să explodeze, este cel cu pompele de căldură.“
Un pachet de sistem fotovoltaic cu pompă de căldură, cumpărat în rate, pe 48 sau 60 de luni, ajunge să îl coste pe consumator aproape la fel de mult cât îl costă gazele şi electricitatea astăzi, diferenţa fiind de 100-200 de lei pe lună, spune Daniel Cuşmereanu. De aceea tot mai mulţi oameni apelează la soluţia asta. Dincolo de acest calcul, pe oameni îi intereseaă să devină independenţi energetic, adaugă el.
Ce urmează?
„Cât priveşte dezvoltarea acestui segment de business, ea depinde de apetitul nostru pentru risc, care nu este foarte mare. El ar putea, teoretic, cu mai mult curaj, să le egalizeze şi chiar să le întreacă cu mult pe celelalte două, iar asa într-un timp foarte scurt. Mergem însă înainte pas cu pas. Cererea există, potenţialul este foarte mare, dar noi nu suntem dispuşi să ne urcăm în orice avion cu reacţie dacă nu ştim să-l pilotăm.“
Businessul este operat prin mai multe firme, cea mai mare fiind Cesivo SRL, ce activează în distribuţia de echipamente electrice, cu afaceri de 32,7 mil. lei în 2023, plus 6% . Cesivo Agricultura SRL „ care administrează comerţul cu utilaje agricole, piese de schimb „ a obţinut 6,4 mil. lei, plus 50%. Cesivo Energy SRL a fost fondată în 2023 şi a raportat afaceri de puţin sub 1 mil. lei.
Pentru anul acesta este bugetată o nouă creştere la nivel de grup.
„Clienţii noştri vin preponderent din Oltenia. Craiova este un centru regional destul de mare, iar ce se găseşte aici „ mă refer ca diversitate de mărfuri, complexitate de produse - nu se găseşte pe o rază de vreo 200 de km. Craiova este un centru de business, iar de la an la an se simte dezvoltarea oraşului. Asta s-a văzut şi în businessul nostru.“
Daniel Cuşmereanu afirmă că grupul a început 2025 în forţă, mai bine decât în alţi ani.
„Ne aşteptam să fie aşa pentru că aşa am şi terminat 2024. Suntem în plină campanie de instalări de sisteme fotovoltaice. Este o agitaţie mare, o agitaţie bună, care a început anul trecut şi care continuă.“