Energie

Criza istorică a petrolului ar putea fi noua realitate a industriei: Ce s-a întâmplat ieri în SUA scoate la iveală un trend care va continua, întrucât capacităţile onshore de stocare a ţiţeiului sunt la limită, iar tancurile petroliere ţin deja 300 milioane de barili

Circa 20% din totalul supertankerelor din lume sunt utilizate în prezent pentru a stoca circa 300 milioane barili de petrol, mult peste estimările din piaţă.

Autor: Alex Ciutacu

21.04.2020, 15:59 885

Royal Vopak, unul dintre cei mai mari operatori de spaţii onshore de stocare a ţiţeiului, a spus pentru FT că infrastructura lor de stocare a ajuns aproape la limită, în ceea ce se conturează drept o criză istorică a petrolului.

„Ar fi corect să spunem că până la finalul lunii aprilie, capacităţile noastre de stocare vor fi epuizate (n.r: pentru al doilea trimestru)”, a spus Elco Hoekstra, CEO al Vopak.

Ieri preţul petrolului WTI, cotaţia pentru piaţa americană, a intrat pentru prima dată în istorie în teritoriu negativ, înregistrând într-un punct o scădere de 300%.

Astăzi, preţurile futures au fluctuat, trecând înapoi în teritoriul pozitiv, doar pentru a se întoarce pe minus. Situaţia a fost generată de lipsa capacităţilor de stocare, ceea ce i-a determinat pe traderi să încerce să îl vândă doar pentru a scăpa de el, dând naştere unei situaţii unice în istorie, în care traderii sau producătorii s-au văzut practic nevoiţi să îi plătească pe ceilalţi participanţi la piaţă, doar pentru a scăpa de el.

Traderii stochează petrol – chiar şi pe tancuri cunoscute drept „supertanker”, ce pot stoca până la 2 milioane de barili de petrol – pentru a-l vinde mai târziu, în contextul în care preţurile s-au prăbuşit după colapsul cererii.

sursa foto: Profimedia

Vopak, precum şi alţi operatori de spaţii de stocare, au încercat să găsească soluţii pentru a stoca surplusul. Cu toate acestea, readucerea unor capacităţi suplimentare de 10 milioane de barili în piaţă nu reprezintă „o sarcină uşoară” şi poate dura 3-6 luni, a avertizat Hoekstra.

Traderii au apelat la tancuri petroliere în lipsa capacităţilor de stocare onshore.

Brian Gallaagher, şeful relaţiilor cu investitorii în cadrul companiei de tancuri petroliere Euronav, a spus că circa 20% din totalul supertankerelor din lume sunt utilizate în prezent pentru a stoca circa 300 milioane barili petrol, mult peste estimările din piaţă.

„Oricât de extremă a fost ziua de ieri în piaţa americană, ea este doar o reflecţie ce scoate la iveală un trend în continuă creştere”, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO