Energie

Cum a ajuns Cehia să aibă aceeaşi capacitate de producţie de energie ca România? Un deceniu de bătut pasul pe loc îşi spune cuvântul

Cum a ajuns Cehia să aibă aceeaşi capacitate de...

Autor: Roxana Petrescu

08.04.2019, 17:17 1132

Cehia, un stat de trei ori mai mic decât România, a ajuns să aibă un parc de producţie de energie similar cu cel local. Cum? În ultimul deceniu, cehii au ridicat aproape 5.000 MW noi, protejând producţia de energie pe cărbune sau sporind capacitatea nucleară. În aceeaşi perioadă, boomul eolian prin care a trecut România nu a putut ţine ritmul cu ritmul cu care s-au „casat“ termocentralele.

Datele de la Eurostat din perioada 2008-2017 arată că România a avut una dintre cele mai reduse „campanii“ de investiţii în unităţi de producere a energiei electrice, în perioada analizată parcul de generare crescând cu numai 1.674 MW.

Capacitatea suplimentară, care este apropiată de cea a centralei nucleare de la Cernavodă, de exemplu, a fost adusă mai ales de investiţiile din sectorul eolian, în contextul în care mai multe unităţi termo au fost trase pe linie moartă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO