Energie

Business Magazin. Nişte oameni cheie: Istoria incredibilă a gazului din Marea Neagră care a început cu o semnătură a lui Mugur Isărescu când era premier şi a continuat cu o tranzacţie de 1 miliard de dolari care a fost semnată de directorul financiar al Romgaz, care timp de nouă ani a fost arbitragistul şef al BNR

Autor: Roxana Petrescu

05.06.2022, 11:11 8084

Doi oameni cheie şi-au pus semnătura pe cea mai mare tranzacţie făcută de statul român prin Romgaz şi anume preluarea de 1 miliard de dolari  a participaţiei americanilor de la ExxonMobil în Neptun Deep, perimetrul de gaze vedetă al Mării Negre. Unul dintre ei a venit direct din conducerea BNR şi a continuat astfel istoria acestui proiect strategic pentru România, început în anii 2000, chiar cu semnătura lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Pe 3 mai, Romgaz, cel mai mare producător de gaze al României, controlat de statul român, a semnat preluarea participaţiei de 50% pe care americanii de la ExxonMobil o deţineau în zona de mare adâncime a perimetrului XIX Neptun din Marea Neagră. Tranzacţia, de 1 miliard de dolari, este cea mai mare din istoria recentă a României şi angajează Romgaz într-un proiect de explorare şi producţie de gaze de o complexitate fără precedent. Miza? Gaz de 85 de miliarde de dolari, la preţul de azi, într-un pariu în care ultimul cuvânt îl are OMV Petrom, operatorul Neptun Deep, care deţine tot 50% din acţiuni. „Se împuterniceşte directorul general şi directorul economic Romgaz să aprobe şi să semneze documentele necesare finalizării tranzacţiei, precum şi pentru realizarea tuturor formalităţilor necesare şi utile finalizării tranzacţiei”, se arată într-un referat întocmit pe data de 28.03.2022 în pregătirea AGA Romgaz de pe 28 aprilie.  Astfel, Aristotel Marius Jude, directorul general al Romgaz, şi Răzvan Popescu, directorul financiar al companiei, au devenit oamenii care au semnat din partea statului român cea mai mare tranzacţie din ultimii 30 de ani, cu implicaţii majore atât pentru companie în sine, cât şi pentru economia naţională.

„Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacţiei, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalităţile necesare şi utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producţie de gaze naturale să fie obţinută la sfârşitul anului 2026 sau începutul anului 2027. Acest proiect reprezintă o oportunitate strategică atât pentru Romgaz, cât şi pentru ţara noastră, mai ales în actualul context geopolitic, oferind astfel României o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securităţii şi independenţei energetice”, a declarat Aristotel Marius Jude, la ceremonia de semnare a contractului.

Jude a preluat funcţia de director general al Romgaz în februarie 2021, dar este activ în cadrul companiei, cu mici întreruperi, din 2002. Înainte de numirea la vârful Romgaz, Jude a mai ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Energiei. În CV-ul său se mai regăsesc funcţii de conducere în Amgaz sau Depomureş. Răzvan Popescu însă, directorul financiar, are un cu totul alt background, venind în Romgaz după aproape 9 ani de activitate în cadrul BNR.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO