Energie

Cum arată cel mai mare parc solar din România care se întinde pe suprafaţa a 10 terenuri de fotbal. Galerie FOTO

Cum arată cel mai mare parc solar din România care se întinde pe suprafaţa a 10 terenuri de fotbal

Chirileu, judeţul Mureş

Autor: Roxana Petrescu

16.10.2012, 00:07 8486

Energia solară continuă să atragă investiţii, în localitatea Chirileu din judeţul Mureş fiind finalizate lucrările la cel mai mare parc fotovoltaic funcţional în acest moment în România.

În total, proiectul amplasat pe 8 hectare de teren agricol, echivalentul a aproape 10 terenuri de fotbal, este compus din 15.500 de panouri solare cu o putere instalată de 3,2 MW.

Valoarea investiţiei se ridică la 4,5 milioane de euro, fiind realizată de compania Fomco Solar Systems. Potrivit informaţiilor transmise de firmă, recuperarea acestei investiţii ar putea avea loc în următorii 5-6 ani, ţinând cont de schema foarte generoasă de susţinere a energiei solare pusă la dispoziţie de statul român. Potrivit datelor disponibile până la data realizării investiţiei de mai sus, în România funcţionau patru parcuri solare cu o capacitate totală de 5,2 MW. În afară de parcul din Mureş, cele mai recente investiţii în domeniul solar au fost realizate în Vrancea şi Bistriţa- Năsăud.

Astfel, Martifer Solar, companie care face parte din grupul portughez Martifer, a finalizat la începutul lunii trecute un proiect de 1,5 MW, în calitate de contractor, investiţia fiind amplasată în localitatea Pufeşti, Vrancea.

Lucrarea realizată de Martifer a fost făcută pentru danezii de la Eurowind Energy.

Tot la începutul lunii septembrie Casa de Investiţii Alianţa, o firmă cu capital privat românesc specializată mai ales în domeniul imobiliar, a finalizat lu cră rile la un parc solar cu o capacitate de 1,7 MW, proiectul fiind amplasat în localitatea Lechinţa din Bistriţa-Năsăud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO