Energie

Cum devii membru al unei cooperative de energie şi de unde mai poţi obţine bani pentru micile proiecte verzi? Află la Conferinţa ZF Energie 2019

Dinu Drog, unul dintre fondatorii Cooperativei de Energie, participă în calitate de speaker într-o nouă ediţie a conferinţei ZF Energie

Dinu Drog, unul dintre fondatorii Cooperativei de Energie, participă în calitate de speaker într-o nouă ediţie a conferinţei ZF Energie

Autor: Roxana Petrescu

05.12.2019, 10:07 365

Cooperativa de Energie este primul proiect de acest gen din România, lansat recent, obiectivul acestei asocieri de persoane fiind furnizarea şi producerea doar de energie verde, adică energie obţinută din resurse regenerabile şi nepoluante, în principal hidro, solară şi eoliană.

Mişcarea, o noutate pentru piaţa locală, face încă un pas spre descentralizarea sistemului de energie, tendinţă deja destul de bine conturată în economiile vestice.

„Spre deosebire de un furnizor clasic de energie, consuma­torii/clienţii unei cooperative devin membri cooperatori («acţionari»). Ei pot participa direct şi activ la dezvoltarea cooperativei, în baza principiului democratic «un membru, un vot»: fiecare membru cooperator are un drept de vot în Adunarea Generală a cooperativei şi drept la dividende, la finalul anului financiar“, spun reprezen­tanţii Cooperativei de Energie.

Tot aceştia mai spun că pe termen lung obiectivul este ca fiecare membru să devină independent din punct de vedere energetic, panourile solare fiind cea mai la îndemână opţiune.

Cât va costa energia în această asociere şi cum va arăta o factură? Cum devii membru în această asociaţie şi de unde va fi cumpărată în prima fază energia? Va fi mai ieftină decât cea de la un furnizor clasic? Care este potenţialul de dezvoltare pentru astfel de asocieri?

Dinu Drog, unul dintre fon­datorii Cooperativei de Energie, participă în calitate de speaker într-o nouă ediţie a conferinţei ZF Energie. Tema de anul acesta este „Cât de pregătită energetic este Româ­nia pentru iarna 2020 şi cum să relansăm investiţiile?“, eveni­mentul fiind programat pentru data de 12 decembrie laHotel Radisson.

Dincolo de idei, finanţarea micilor proiecte de energie este esenţială.

Innovation Norway, companie publică norvegiană, deţinută de Ministerul Comerţului, Industriei şi Pescuitului şi de autorităţile publice norvegiene va lansa în curând un apel pentru finanţarea proiectelor de energie verde, pornind de la producţia de energie sau eficienţă energetică, până la zona de cercetare în domeniu sau electrificarea locuinţelor din zonele unde racordarea acestora nu este fezabilă din punct de vedere financiar pentru un operator clasic.

Câţi bani sunt disponibili? Cum se obţin finanţările din acest instrument şi care sunt criteriile de eligibilitate?

Camelia Manoliu, Adviser Renewable Energy, Energy Efficiency din cadrul Innovation Norway vine în calitate de speaker la noua ediţie a ZF Energie. 

Alături de zona neconvenţională din domeniul energetic, lideri ai pieţei, precum Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia şi-au confirmat şi ei prezenţa în cadrul conferinţei “Cât de pregătită energetic este România pentru iarna 2020 şi cum să relansăm investiţiile?”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO