Energie

Cum vom produce energie în 2030: Gazele naturale vor deveni a doua cea mai mare sursă de energie din lume, după petrol

Cum vom produce energie în 2030: Gazele naturale vor...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

13.11.2018, 15:18 189

Gazele naturale vor depăşi cărbunele şi vor deveni, până în 2030, a doua cea mai mare sursă de energie din lume, după petrol, a anunţat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).

Agenţia apreciază, în „World Energy Outlook 2018”, că nevoia de energie va creşte cu mai mult de un sfert între 2017 şi 2040, în ipoteza unei utilizări mai eficientă a energiei, dar că se va dubla, dacă nu vor apărea îmbunătăţiri şi eficientizări.

Cererea globală de gaze va creşte cu 1,6% pe an, până în 2040, şi va fi cu 45% mai mare decât în prezent, spune agenţia.

China, cel mai mare importator mondial de petrol şi de cărbune, va deveni în curând cel mai mare importator de gaze, a declarat IEA.

Potrivit calculelor Reuters, China a depăşit deja Japonia în clasamentul importatorilor de gaze. China este al treilea cel mai mare utilizator din lume de gaze naturale, după Statele Unite şi Rusia, dar trebuie să importe aproximativ 40% din necesităţile sale.

Economiile emergente din Asia vor fi responsabile pentru jumătate din creşterea cererii globale de gaze, iar până în 2040 importurile lor de Gaz Natural Lichefiat (LNG) se vor dubla, până la 60%, potrivit raportului AIE.

Statele Unite vor fi responsabile de 40% din creşterea totală a producţiei de gaze până în 2025, spune EIA, dar, pe măsură ce producţia de gaze de şist se va stabiliza, alte surse o vor depăşi, în condiţiile în care şi alte naţiuni au început să recurgă la fracturarea hidraulică.

Cererea globală de energie electrică va creşte cu 2,1% pe an, în principal datorită creşterii nevoilor economiilor în curs de dezvoltare. Electricitatea va reprezenta un sfert din energia consumată de consumatori şi industrie, până în 2040.

O altă schimbare majoră va apărea în mixul de producere a electricităţii, regenerabilele urmând a lua locul cărbunelui. Ponderea cărbunelui este estimată să scadă de la 40% în prezent până la un sfert în 2040, în timp ce energiile regenerabile vor creşte la peste 40%, de la un sfert.

Emisiile de CO2 legate de energie ar putea ajunge la un nivel record in acest an, apreciază EIA, şi vor continua să crească într-un ritm lent, dar constant. În 2040 emisiile vor creşte cu 10%, la 36 de gigatone în 2040.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO