Energie

Cum vrea ANRE să stingă criza de pe piaţa de energie: Până la jumătatea lui 2021 consumatorii casnici vor primi din partea furnizorilor cea mai bună ofertă

Cum vrea ANRE să stingă criza de pe piaţa de energie:...

Autor: Răzvan Botea

20.01.2021, 20:09 748

Până la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă de furnizare de energie electrică, arată reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), într-o comunicare.

Prin această mişcare, ANRE vrea să atenueze criza de pe piaţa de energie pentru consumatorii casnici, generată de liberalizarea totală a pieţei energiei electrice.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, comentează, într-o postare pe Facebook, că problemele consumatorilor casnici rămân nerezolvate, chiar dacă ordinul emis de ANRE are cea mai bună versiune de până acum.

„Aşa cum am anticipat problemele consumatorilor casnici de energie electrică rămân, din păcate, nerezolvate deşi ordinul emis astăzi de ANRE e cea mai bună versiune văzută până acum”, a scris Răzvan Nicolescu pe Facebook.

El spune că problema neinformării consumatorilor rămâne, împreună cu avantajarea furnizorilor de ultimă instanţă din fosta piaţă reglementată.

„Lipsa de informare a consumatorilor coroborată cu indiferenţă ANRE faţă de această problema. Nu te poţi aştepta că furnizorii actuali să îi înveţe pe oameni cum să renunţe la ei. E o utopie. Nu se va întâmplă iar liberalizarea exact despre acest lucru este : să ştii cum să îi schimbi pe furnizorii care nu îţi plac”, a mai scris Răzvan Nicolescu.

În ordinul ANRE este prevăzută obligaţia furnizorilor de a informa mai bine proprii clienţi cu privire la procesul de liberalizare.

Scandalul din piaţa de energie a început la finalul lui 2020, când analiştii din energie au arătat că pentru consumatorii casnici care nu vor alege oferta unui furnizor din piaţa liberă, se aplică „preţul de serviciu“, care este cu până la 26% mai mare decât preţurile din piaţa liberă. Cu o lună înainte de liberalizare, 90% dintre clienţii casnici nu ştiau de acest proces. Piaţa a fost complet liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021.

În anul 2019, piaţa reglementată, acum liberă, pentru consumatorii casnici de energie a fost în valoare de 3,9 miliarde de lei şi s-a împărţit între Electrica (51%), Enel (21%), Cez (12%) şi E.On (16%). În 2020 estimările arată că a trecut de 4 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO