Energie

Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat, Ministerul Energiei: În această săptămână vor fi transmise la Banca Europeană de Investiţii proiecte urmărite de Transelectrica de circa 400 mil. euro, bani atraşi prin Fondul de Modernizare pentru întărirea reţelei de transport

Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat, Ministerul...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 10:50 227

Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că, în momentul de faţă, sunt prevăzute realizarea unor capacităţi pe gaz de 1,2 gigaţi la Işalniţa şi Turceni, judeţele Dolj, respectiv Gorj, urmând ca săptămâna aceasta să fie transmise la Banca Europeană de Investiţii (BEI) proiecte de 400 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea reţelei de transport din România.

„Între timp, pregătim pentru Fondul de Modernizare conform calendarului prin care a fost aprobat planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia toate investiţiile prevăzute în acest plan: realizarea unor capacităţi pe gaz de 1,2 gigawaţi la Işalniţa şi Turceni şi realizarea unor capacităţi din energie regenerabilă în cadrul planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia de aproximativ 720 de megawaţi instalaţi în fotovoltaice. În această săptămână vor fi transmise la BEI proiecte urmărite de Transelectrica de circa 400 de milioane de euro, bani atraşi prin Fondul de Modernizare pentru întărirea reţelei de transport”, spune Dan Dragoş Drăgan în timpul ZF Power Summit 2022.

ZF Power Summit, cel mai important eveniment al platformei de informaţii ZF, ajunge anul acesta la cea de-a 11-a ediţie, comple­xitatea con­textului în care se desfăşoară dezbaterile deter­minând extinderea duratei evenimentului la trei zile de dialog, în perioada 22-24 februarie.

 

Ce a mai declarat secretarul de stat:

 
  • Dacă ne referim la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sunt peste 1,6 miliarde de euro alocaţi domeniului energie, sumă împărţită şi alocată pe cinci investiţii prioritare care se referă la producţia de energie de surse regenerabile (eoliene şi fotovoltaice), ne referim la dezvoltarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă pentru acoperirea necesităţilor de termie, vorbind în acest sens de 300 de milioane de euro.
 
  • Vorbim de capacităţi de stocare – aproximativ 80 de milioane de euro –, de capacităţi de producţie integrată de baterii şi panouri fotovoltaice, unde ne găsim la o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.  Sunt de asemenea investiţii în extinderea reţelelor de transport şi distribuţie de gaze naturale care să fie pregătite pentru mixul de hidrogen (hydrogen readiness).
 
  • Împreună cu toate organizaţiile patronale am început anul trecut elaborarea ghidurilor pentru aceste investiţii. Pot să vă spun că deja la nivelul Ministerului Energiei sunt puse în transparenţă publică ghidurile de investiţii care vor fi lansate la sfârşitul lunii martie pentru capacităţi de producţie din surse regenerabile.
 
  • Este pus în transparenţă ghidul pentru noi capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă şi, totodată, este pus în dezbatere inclusiv ghidul pentru partea de stocare.
 
  • Vreau să menţionez că nu suntem întârziaţi faţă de celelalte ţări şi aici aş da exemplul Fondului de Modernizare, unde deja a fost aprobat un prim proiect al Transelectrica în valoare de 23 de milioane de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO