Energie

Dan Nica, Parlamentul European: Împreună, Galaţi şi Brăila pot face proiecte prin care să atragă 5 mld. euro prin PNRR şi prin noul exerciţiu financiar european

ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”:

Dan Nica, Parlamentul European: Împreună, Galaţi şi...

Autor: Ramona Cornea

25.01.2022, 14:37 234

Dan Nica, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European, afirmă că, împreună, Galaţi şi Brăila pot face proiecte prin care să atragă 5 mld. euro luate prin PNRR şi prin noul exerciţiu financiar european.

”Ne-am propus ca pe toate componentele pe care le avem în PNRR să luăm câteva miliarde de euro în Galaţi – Brăila. Împreună, cele două pot depăşi lejer 5 mld. euro pentru perioada următoare pentru proiectele pe care ştiu că le au pregătite”, a declarat  Dan Nica în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

Ce a mai declarat Dan Nica în cadrul conferinţei:

·       Este o propunere a Comisiei Europene, care acum este în dezbaterea Parlamentului European, privind ajustarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră.

·       Combinatul din Galaţi este unul dintre cei mai mari producători de oţel din centrul şi estul Europei şi va rămâne aşa. Nu îmi place să văd pe piaţă produse care vin din Turcia şi nu numai, mai sunt şi alte ţări care nu respectă obligaţiilor de mediu în producerea oţelului – China, India şi aşa mai departe.

·       Astfel, Comisia Europeană s-a hotărât şi a venit cu această propunere de directivă europeană care spune că pe orice piaţă din Uniunea Europeană nu poţi să vii şi să aduci oţel fără să plăteşti o suprataxă egală cu acele costuri pe care un producător din UE este obligat să le suporte pentru a respecta directivele de mediu. Vom asista cu toţii la o repunere în drepturi a competitivităţii industriei europene şi celei româneşti, toată lumea va lupta de la acelaşi nivel.

·       În PNRR noi avem şi un proiect de construire a unei fabrici de baterii, este un proiect despre care cred că ar trebui să fie un flagship, ceva care să reprezinte România pentru că, alături de investiţia în domeniul semiconductorilor, ar putea să ne arate că noi putem să facem diferenţa între ceea ce facem noi în România şi ceea ce şi-au propus să facă alte ţări membre UE.

·       În Fondul de Tranziţie Justă sunt 2 mld. euro dintre care jumătate trebuie antamaţi până la finalul anului viitor. Sunt bani pentru şase judeţe.

·       Doar în domeniul siderurgiei sunt deschise mai multe apeluri de proiecte pentru producerea de oţel curat, dintre care unul cred că are 1,5 mld. euro.

·       România are datoria şi obligaţia să îşi stabilească obligaţiile strategice, ce vrem noi pentru ţară şi astfel şi ceilalţi vor avea răspunsul la întrebarea de ce să investeşti în România. Sumele pe care le are România în acest domeniu sunt foarte mari, vom avea la dispoziţie aproape 80 mld. euro în următorii 7 ani, ceea ce înseamnă un potenţial foarte mare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO