Energie

Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al BNR, îl pune la punct pe ministrul Energiei: „E o naivitate să spunem că Brexitul alimentează interesele României”

Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al...

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Georgiana Mihalache

09.08.2016, 10:41 823

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a spus la conferinţa ZF „Provocările României”, care se desfăşoară în aceste momente la hotelul Marriott din Bucureşti, că România are resurse şi capacităţi pentru a contribui la arhitectura energetică a Uniunii Europene.

„Există ferestre de oportunitate care provin din context extern. Eu sunt adeptul ideii că Brexitul reprezintă o oportunitate şi că UE reprezintă o oportunitate pentru România. Avem resurse şi capacităţi certe pentru a avea o contribuţie certă la arhitectura energetică a Uniunii Europene. Suntem într-un proces normal de reflecţie”, a mai precizat Victor Grigorescu.

El a adăugat că şi companiile româneşti trebuie să se ocupe de investiţii, Romgaz fiind doar un exemplu în acest sens.

„Prin România va trece un coridor de transport energie – 528 de km de conductă care se vor construi pe teritoriul românesc, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de energie pe care România le-a avut în ultimul an”, a adăugat Grigorescu.

Daniel Dăianu, Membru al Consiliului de administraţie al BNR, a spus la conferinţa ZF, „Provocările României”, care se desfăşoară în aceste momente la hotelul Marriott, că este o„naivitate” să se afirme că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar ajuta România, iar ţara noastră ar trebui să facă un aranjament cu Marea Britanie privind piaţa muncii.

„Dacă partidele extremiste vor începe să impună cote, ne interesează cum va evolua piaţa forţei de muncă, noi ar trebui să avem un aranjament cu Marea Britanie, astfel încât conaţionalii noştri să poată să lucreze acolo”, a spus Daniel Daianu.
 
„Speranţa mea e ca se va ajunge la un arajament care să fie bun pentru ambele părţi şi pentru România. Acest deznodământ al referendumului exprimă o nemulţumire puternică faţă de ce numim procesul globalizării. Dacă s-ar repeta în alte ţări, rezultatul ar fi pe muchie de cuţit”, a mai precizat Daianu.
 
Dăianu a menţionat că ieşirea Marii Britanii ar trebui să intereseze Românie în ceea ce priveşte piaţa muncii şi se declară convins că „premierul Dacian Cioloş se gândeşte că România trebuie să fie implicată în modul modul în care se desfăşoară acest divorţ”.
 
„Trebuie să fim realişti: această ieşire reprezintă tendinţe de fragmmentare în Europa. Germania şi-a structurat o relaţie clară cu Federa Rusă, Bulgaria are politica sa, Italia la fel în ceea ce priveşte energia. România are un confort pt că este o ţară înzestrată cu resurse naturale. În istoria României, reursele naturale au fost un blestem”, a spus Daniel Dăianu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO