Energie

Daniela Lulache, Nuclearelectrica: Lăsaţi producătorii de energie să vândă la export, dacă vrem să avem jucători regionali

Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica

Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica

Autor: Roxana Rosu

23.02.2016, 13:47 1039

Nu se poate să ai excedent de producţie, să ai cadru european de reglementare şi să punem bariere ca să nu se poată dezvolta nimeni în sector. Lăsaţi-ne să demonstrăm că putem vinde, dacă vrem să devenim jucători regionali, a spus la ZF Power Summit 2016 Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

Am avut o lungă corespondenţă cu ANRE pe această temă. Instanţa e o cale, dar noi am optat pentru varianta lobbyului, cu toţi miniştrii care au fost. Dacă statul consideră că asta e strategia dorită, ca proprietar, trebuie să il lăsăm să decidă. Noi putem atrage atenţia când credem că acea strategie, decizie, nu e bună.

ALte declaratii:

Avem investiţii foarte consistente, an de an, sute de milioane. Avem două proiecte uriaşe, 1-1,5 miliarde euro la retehnologizarea Unităţii 1 şi unităţile 3-4 la care ne uităm după parteneri. Ar putea veni şi alţi parteneri pe lângă chinezi. E normal să punem nişte fonduri deoparte, să avem o viziune pe termen lung.

Problema pieţei este competitivitatea şi condiţiile egale pentru jucători. Nu doar pe piaţa locală, ci şi cea regională sau europeană.

Discutând de uraniu, Nucleaelectrica este o societate comercială listată. Avem obiective de natură economică. Vom cumpăra de la producătorii care ne oferă cele mai bune condiţii, inclusiv pe uraniu. Acum importăm uraniu. Este mai avantajos pentru noi. Pentru mine mă interesează siguranţa în furnizare şi costul. Când furnizorul local îşi încalcă obligatiile contractuale, mă duc la altul.

Dacă statul va restructura, privatiza Compania Naţională a Uraniului, să fuzioneze diverse companii din domeniu este problema statului român. Nu a Nuclearelectrica. Integrarea pe verticală este o opţiune strategică. Există norme de guvernanţă corporativă.

Poate resursele de uraniu din România trebuie folosite în alt moment, în alt fel. Nu avem acces la toate informaţiile .

Dacă va fi o oportunitate de investiţii în uraniu, vom analiza şi vom decide, la voinţa acţionarilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO