Energie

De cât gaz are nevoie România pentru a trece iarna şi de unde vine: circa 15% din consum ar putea fi importurile de la ruşi şi aici este principala vulnerabilitate

De cât gaz are nevoie România pentru a trece iarna şi...

Autor: Roxana Petrescu

22.07.2022, 00:07 2962

România va avea nevoie în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 de 7,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a-şi acoperi cererea, în contextul în care, de exemplu, anul trecut consumul total a fost de circa 12 miliarde de metri cubi.

„La acest moment, pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023 se estimează un consum de gaze naturale de circa 7,1 miliarde de metri cubi, iar sursele de acoperire ale acestuia sunt: din producţia internă 60%, din depozitele de înmagazinare subterană circa 25%-32%, din surse de import circa 8%-15%“, au precizat reprezentanţii Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural. Ieri, România avea depozitele de gaze pline în proporţie de 52%, fiind însă economii mult mai prudente. Polonia, de exemplu, avea depozitele pline în proporţie de 98%.

De altfel, ceea ce este remarcabil este faptul că oricum Polonia a ieşit din iarna trecută cu depozitele pline în proporţie de 76%, caz unic la nivel european, după cum reiese dintr-o analiză a grupului financiar Erste. Practic, pentru România, cel mult 15% din import reprezintă şi vulnerabilitatea internă în scenariul în care Rusia se decide să oprească livrările către Europa în plină iarnă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO