Energie

De ce Steinhoff ar putea fi următorul Enron, unul dintre cele mai devastatoare falimente din istoria SUA

Enron, una dintre cele mai mari zece companii din SUA, s-a prăbuşit în decembrie 2001 prin cel mai răsunător faliment din istoria SUA după dezvăluirea unor fraude sistematice de ordin contabil prin care datoriile nu erau incluse în bilanţuri.

Enron, una dintre cele mai mari zece companii din SUA, s-a prăbuşit în decembrie 2001 prin cel mai răsunător faliment din istoria SUA după dezvăluirea unor fraude sistematice de ordin contabil prin care datoriile nu erau incluse în bilanţuri.

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2017, 00:05 1147

Scandalul care a cuprins Steinhoff s-ar putea transforma în versiunea sud-africană a scandalului Enron, scrie Bloomberg.

Enron, una dintre cele mai mari zece companii din Statele Unite, s-a prăbuşit în decembrie 2001 prin cel mai răsunător faliment din istoria SUA după dezvăluirea unor fraude sistematice de ordin contabil prin care datoriile nu erau incluse în bilanţuri. Scandalul a dus la dispariţia  Arthur Andersen, care atunci era una dintre cele mai mari cinci companii de audit financiar şi consultanţă contabilă din lume.

Iniţial, retailerul de mobilă Steinhoff a captat atenţia investitorilor după ce s-a transformat într-o forţă la nivel mondial, în ultima vreme sub con­du­cerea preşedintelui miliar­dar Christo Wiese. Acum însă, acesta atrage atenţia din motive cu totul diferite. Acţiunile retailerului s-au prăbuşit cu 80% în decurs de numai două zile după ce acesta a dezvăluit nereguli contabile datând încă din 2016. Wiese s-a retras, CEO-ul Markus Jooste a demisionat, iar compania se află acum la mila băncilor.

Compania a atras până acum atenţia investitorilor aflaţi în căutarea unui echilibru între pieţele în curs de dezvoltare şi cele emergente. Preţul acţiunilor sale s-a triplat între începutul anului 2012 şis fârşitul anului 2016, aceasta extinzându-se în SUA şi Europa.

Steinhoff deţine lanţuri de retail cum ar fi Conforama din Franţa, Poundland din Marea Britanie Mattress Firm din SUA. Compania are cel puţin 200 de filiale, fiind înregistrată în Olanda şi listată în Frankfurt şi Johannesburg.

Detaliile privitoare la neregulile de ordin contabil înregistrate de Steinhoff sunt puţine. Steinhoff a declarat că problemele sunt legate de viabilitatea unor active de aproximativ 6 miliarde de euro aflate în bilanţurile operaţiunilor din Europa. Declaraţiile de câştiguri pentru anii fiscali 2017 şi 2016 va trebui revizuite.

Cu un deceniu în urmă, într-un raport de 56 de pagini, analiştii JPMorgan Chase întrebau de ce rapoartele Steinhoff nu includ ìinformaţii vitaleî privind originea veniturilor. Susan Gawith, manager de portofolii, arată că Steinhoff ìle aminteşte multora din Africa de Sud de Enronî.

În urma prăbuşirii acţiunilor, valoarea de piaţă a Steinhoff a scăzut cu 12 miliarde de euro. Moodyís a redus ratingul de credit al companiei la junk.

Cel puţin una dintre băncile creditoare ale companiei, printre care se numără Citigroup, Bank of America, HSBC şi BNP Paribas, s-a arătat dispusă să rostogolească peste 1 miliard de euro dintr-o facilitate de credit.

Steinhoff a angajat PwC să investigheze neregulile şi a desemnat Moelis pentru a se ocupa de discuţiile cu băncile şi AlixPartners pentru consultanţă privind operaţiunile. Compania a selectat active care ar putea fi vândute cu uşurinţă în caz de nevoie şi a vândut o participaţie în cadrul holdingului PSG Group, obţinând aproximativ 345 milioane de dolari.

Deloitte, care i-a audiat rezultatele pe 2016 care trebuie acum revizuite, a anunţat că va coopera în anchetă.

Un număr de firme de avocatură încearcă să- convingă pe investitori să se alăture unor procese class-action.

Cel care a avut cel mai mult de pierdut de pe urma scandalului este Wiese, cel mai mare acţionar al Steinhoff, care şi-a văzut averea scăzând de la aproximativ 5 la 2 miliarde de dolari. Public Investment Corp. din Africa de Sud, care administrează fondurile de pensii ale angajaţilor guvernamentali, deţine o participaţie de 10%, echivalâd cu o pierdere de 1 miliard $.

Printre deţinătorii de obligaţiuni aflaţi acum în posesia unor active junk se numără şi BCE.

O altă companie din sectorul mobile, gigantul IKEA, este de asemenea cercetată, de autorităţile europene, pentru presupuse practici fiscale ilegale.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO