Nuclearelectrica, firma care asigură circa 20% din producţia de energie a României, caută un consultant în vederea realizării unui studiu privind reorganizarea sectorului nuclear, de la producţia uraniului până la cea a energiei electrice, acesta fiind unul dintre puţinele lanţuri industriale complete care mai funcţionează în România.
Costurile acestui studiu se vor ridica la circa 300.000 de euro, fără TVA, după cum arată documentele publicate pe site-ul producătorului de energie. Concluziile studiului ar trebui să remodeleze un sector de aproape jumătate de miliard de euro cu mai bine de 3.700 de oameni.
„De-a lungul timpului România a dezvoltat infrastructura necesară în vederea realizării întregului ciclu de combustibil nuclear necesar funcţionării centralei nucleare de la Cernavodă, de la exploatarea minereului uranifer, procesarea acestuia, până la producţia combustibilului nuclear, utilizarea în centrala nucleară, precum şi depozitarea combustibilului uzat“, se arată în documentele publicate de Nuclearelectrica.
În acest moment, în sectorul nuclear românesc activează următoarele companii: pe partea de producţie de minereu uranifer este Compania Naţională a Uraniului (CNU), singura exploatare de uraniu în funcţiune din ţară fiind cea de la Crucea (Suceava). Minereul de uraniu extras este mai departe prelucrat pe platforma de la Feldioara (Braşov), care este o sucursală a CNU.