Energie

De sărbători, filorusul Dodon le aduce moldovenilor veşti bune de la Moscova: bani pentru drumuri şi gaze

De sărbători, filorusul Dodon le aduce moldovenilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.12.2019, 07:00 517

Republica Moldova aşteaptă un credit de 300 de milioane de dolari de la Rusia, bani ce vor fi folosiţi pentru finanţarea unor proiecte mari de infrastructură, a declarat preşedintele moldovean Igor Dodon. Moldova este cea mai săracă ţară europeană şi este complet lipsită de autostrăzi. Dodon este un binecunoscut rusofil.

Preşedintele spune că a discutat chestiunea cu omologul rus Vladimir Putin şi că o decizie a fost deja luată, scrie SeeNews. „Creditul va fi negociat la nivel guvernamental în ianuarie astfel încât să fie ratificat de parlament la începutul lunii februarie”, a explicat Dodon. Condiţiile împrumutului rusesc sunt similare celor convenite de Moldova cu partenerii vestici – România, Banca Europeană pentru Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a precizat Dodon. Banii vor fi folosiţi mai ales pentru construirea de drumuri. În noiembrie, preşedintele anunţase că Moldova a cerut Rusiei un împrumut de 500 de milioane de dolari.

În plus, Moldova va continua să primească anul viitor gaze naturale ruseşti via Ucraina mulţumită unui acord convenit de Moscova şi Kiev pentru tranzitul gazelor naturale din Rusia spre Uniunea Europeană pe teritoriul ucrainean, a informat preşedintele moldovean.

„După cum ştiţi, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord, iar acest lucru înseamnă că gazele vor continua să vină în Moldova la fel ca înainte. Aceasta mai înseamnă că nu mai avem nevoie de modalităţi alternative de a primi gaze, în special de un credit de 50 de milioane de dolari de la BERD, care ar fi putut fi folosit pentru achiziţii de gaze”, a spus Dodon. Pe 12 decembrie, BERD a anunţat că poate împrumuta Moldovei 50 de milioane de dolari pentru a ajuta această ţară să-şi asigure gazele naturale necesare pentru această iarnă în caz de întreruperi ale livrărilor. Republica Moldova este dependentă de gazele ruseşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO