Energie

​Decizie radicală a statului francez: naţionalizează direct o parte strategică din Areva, fostul campion naţional al energiei nucleare

​Decizie radicală a statului francez: naţionalizează...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.12.2015, 17:50 632

Dezmembrarea Areva, fostul campion naţional francez al energiei nucleare, a intrat într-o nouă etapă. Compania nu va fi împărţită în două, aşa cum prevedea planul iniţial, ci în trei bucăţi: una va fi preluată de EDF, alta va rămâne independentă, iar a treia, ultrastrategica divizie Areva TA, specializată în reactoare pentru submarime, pentru portavioane şI pentru cercetare, va ieşI din grup şI va trece sub controlul direct al statului, scrie Le Monde.

Guvernul a decis că statul va prelua 50% din Areva, spun surse apropiate situaţiei, care confirmă astfel informaţii publicate miercuri de La Tribune. Restul capitalului va fi distribuit între trei entităţI cu capital public.

Grupul naval DCNS îşI va majora participaţia de la 6,5% la 20%. Comisariatul pentru Energie Atomică şI Energie Alternativă va sta la masa împărţelii, primind 20%. EDF îşI va păstra participaţia de 10%.

Statul va recupera astfel o companie care face parte din inima industriei nucleare franceze, o agenţie veche a Comisariatului pentru Energie Atomică şI Altervativă, care a construit primul reactor francez cu apă sub presiune.

Cunoscută multă vreme sub numele de Technicatome, compania are aproape 1.500 de angajaţI, iar în 2014 a avut o cifră de afaceri de 345 de milioane de euro.

Naţionalizarea directă a unei societăţI este de mult timp un lucru rar în Franţa. Statul caută, din contră, să-şI reducă gradul de îndatorare cedând din active, aşa cum face cu participaţiile la mai multe aeroporturi regionale.

Iniţial, naţionalizarea nu a fost una din soluţiile avute în vedere. “Areva TA nu va fi afectată de restructurarea diviziei nucleare. Ea va rămâne la Areva”, a afirmat în iunie ministrul economiei Emmanuel Macron. De atunci, discuţiile au evoluat, cu siguranţă, în sensul ca Areva TA să intre sub controlul EDF, la care statul este acţionar majoritar.

Producătorul de electricitate nu a vrut, printre altele pentru că ar fi dificil de plasat o activitate strâns legată de industria apărării într-o entitate la care companii chineze vor deveni acţionari minoritari. Altă opţiune, de a menţine unitatea la Areva, punea probleme din cauza lipsei de legătură între activităţile grupului, recentrate pe combustibil, şI cele ale diviziei, axate pe anumite tipuri de reactoare. De aceea a fost aleasă a treia cale, naţionalizarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO