Energie

Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc începe să se diminueze: Conducta de gaz trans-anatoliană TANAP a fost inaugurată cu o lună mai devreme decât era estimat

Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc începe să...

Autor: Departamentul Economic, Dan Straut

01.06.2018, 15:46 361

Azerbaidjan a inaugurat vineri conducta de gaz trans-anatoliană TANAP, cu aproximativ o lună mai devreme decât se estimase la începutul acestui an, relatează STRATFOR.

TANAP va transporta gazul azer către Europa, prin Turcia. Într-o primă fază, gazoductul va permite livrarea a şase miliarde de metri cubi de gaz, pentru ca ulterior, în prima parte a anului 2020, această cantitate să crească până la 10 miliarde de metri cubi.

Gazul care va fi livrat prin intermediul TANAP provine din câmpul gazeifer Shah Deniz, cea mai mare sursă de gaz natural din Azerbaijan, din apropierea Mării Caspice.

TANAP are, însă, şi obiectivul geopolitic de a mai reduce dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc. De altfel, TANAP face parte din proiectul mai amplu al Coridorului Sudic, în care mai este inclus şi gazoductul Trans-Adriatic (TAP), precum şi segmentul Baku-Tbilisi-Erzurum.

Odată completat, Coridorul Sudic va avea o lungime totală de aproximativ 3.500 de kilometri şi va tranzita şapte state: Azerbaidjan (punctul de start), Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania şi Italia (punctul final). El ar avea şi potenţialul de extindere în eventualitatea în care Azerbaidjan ar începe exploatarea gazului din câmpul Absheron, situat în Marea Caspică.

Cu o investiţie de aproximativ 35 de miliarde de euro, Coridorul Sudic are şi potenţialul de a fi un competitor al proiectului rusesc TurkStream, programat să intre în funcţiune în 2019. Asta în situaţia în care punctul de intrare al gazoductului TurkStream în Europa nu va fi Bulgaria - ceea ce, în esenţă, ar echivala cu o reluare a proiectului mai vechi South Stream.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în 2017, Uniunea Europeană a avut o producţie totală de 128 de miliarde de metri cubi (cu 3% mai puţin decât în 2016). Iar cererea totală de gaz natural din statele membre a fost de 491 de miliarde de metri cubi pe an. Situaţie care a dus la un deficit de 363 de miliarde de metri cubi pe an, acoperit preponderent cu gaz rusesc.

Aproximativ 46,9% (după alte surse de 43%) din gazul utilizat în Uniunea Europeană provine din Federaţia Rusă. Iar principalele rute de import ale acestui gaz sunt conductele Nord Stream I, Yamal-Europa, Urengoy-Pomary-Uzhgorod şi Blue Stream. Rute principale de import al gazului rusesc vor mai deveni în curând Nord Stream II şi TurkStream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO