R.Power este unul dintre dezvoltatorii de proiecte de energie verde cu cea mai rapidă creştere din Polonia, o companie în care cel mai mare acţionar persoană fizică este chiar fondatorul ei, Tomasz Sek, dar care a atras suportul unor coloşi precum BERD sau Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (3SIIF).
Polonezii au reuşit ca la prima licitaţie de Contracte pentru Diferenţă (CfD), finalizată de statul român în decembrie, anul trecut, să obţină preţ garantat la energie pentru 15 ani pentru 5 proiecte solare din cele 11 câştigătoare. Astfel, R.Power a devenit compania cu cel mai mare număr de proiecte câştigătoare la prima licitaţie de CfD oragnizată de România.
“R.Power a triumfat în prima licitaţie organizată de România pentru energia regenerabilă. Am câştigat contracte pentru o capacitate totală de 85 MW, pentru 5 proiecte. Cel mai mare proiect are 55 MW, durata contractelor este de 15 ani iar punerea în funcţiune a proiectelor este planificată pentru 2026”, au anunţat reprezentanţii R.Power pe LinkedIn. Ceea ce este de precizat este că cifrele anunţate de Ministerul Energiei se referă doar la capacitatea proiectelor care va beneficia de ajutor de stat, dar capacitatea totală a proiectelor este mai mare decât cea din licitaţie.
Cine este de fapt R.Power?
R.Power este una dintre companiile din sectorul energiei verzi cu cea mai rapidă dezvoltare în ultimii ani şi cu un portofoliu de investiţii în pieţe precum Polonia, România, Germania, Italia, Spania sau Portugalia. Potrivit celor mai recente rapoarte financiare, la jumătatea anului trecut, aproape 17% din acţiunile companiei erau deţinute de Tomasz Sek, cel care a fondat R.Power în 2013. CV-ul de pe LinkedIn al lui Sek arată că înainte de a-şi lansa propria firmă, a avut angajatori precum eBay, McKinsey sau Quanta Energy. Pe lista de acţionari ai R.Power se află mai multe fonduri de investiţii, ascensiunea companiei fiind alimentată de sprijinul unor coloşi. La finalul anului 2023, BERD a anunţat că va investi 75 de milioane de euro în R.Power, alături de Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M), prima co-investiţie a celor două entităţi. Mai devreme în 2023 însă, în martie, Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M) anunţase că va investi 150 de milioane de euro pentru achiziţia unei participaţii minoritare în cadrul companiei R.Power, cu opţiunea de a creşte sumele la 250 milioane de euro. 3SIIF (Three Seas Initiative Investment Fund – FI3M) este un fond comercial dedicat investitiilor in infrastructura energetica, de transport si digitala din statele membre ale Uniunii Europene care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică si Marea Neagră. Regiunea celor Trei Mări cuprinde 12 state membre ale UE din Europa Centrala si de Est.
Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M) a apărut în 2019, România jucând un rol cheie. Astfel, în iunie, preşedintii executivi ai băncii poloneze de dezvoltare Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) şi Băncii de Export - Import a României EximBank au anuntat, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Ljubljana, înregistrarea oficială a Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M) ce se axează pe susţinerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei şi infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mări. Fondul funcţionează potrivit prevederilor legislaţiei din Polonia. La acel moment, 2013, fondul avea un capital de 500 de milioane de euro. Între timp, capitalul s-a dublat, adviserii fondului fiind britanicii Amber Infrastructure Group.
Revenind la licitaţia de CfD pentru anul trecut, R.Power a reuşit să obţină un preţ garantat al energiei pentru 5 dintre parcurile solare pe care vrea să le dezvolte în România. Zece parcuri eoliene şi 11 parcuri solare au fost desemnate câştigătoare în această licitaţie, o premieră pentru piaţa de energie locală, care de fapt pune la dispoziţia investitorilor în energia verde o nouă schemă de ajutor de stat, a doua după cea cu certificate verzi care a stat la baza primului val de regenerabile din România, din 2009-2014.
În linii mari, astfel de contracte pentru diferenţă (CfD) prevăd ca producătorului de energie să-i fie garantat un preţ minim de vânzare. Practic, investiţia devine astfel lipsită de riscuri şi apetisantă pentru bănci. în cadrul primei runde, s-au semnat contracte pentru 1.096 MW în energie eoliană şi 432 MW în energie solară, investiţii care sunt aproape certe în ceea ce priveşte punerea în funcţiune. Preţul maxim care era garantat a fost stabilit la 78 de euro/MWh pentru energia solară şi 82 de euro pe MWh pentru energia eoliană. Media de preţ la care au fost semnate contractele pentru energia solară a fost de 50,5 euro/MWh şi 68,4 euro/MWh. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă pe perioada celor 15 ani preţul energiei scade sub nivelurile din contracte, atunci statul român le va plăti investitorilor diferenţa. Ce este peste preţul de exercitare se duce la stat. Pentru finanţarea schemei de sprijin, Ministerul Energiei are la dispoziţie 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Mecanismul este diferit faţă de certificatele verzi care au fost finanţate prin facturile plătite de consumatorii de energie.
Electrica este singura firma unde statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare acţionar, se află pe lista celor 21 de investiţii câştigătoare, eoliene şi solare. Astfel, Crucea Power Park SRL (CPP), care dezvoltă proiectul de parc eolian Crucea Est, deţinută în procent de 60% de către Electrica, a fost desemnată printre câştigătorii din prima rundă a licitaţiei pentru schema de ajutor de stat sub forma Contractelor pentru Diferenţă (CfD), în cadrul apelului din 18 noiembrie 2024.
CPP a obţinut acest statut pentru proiectul său de producţie de energie electrică pe bază de tehnologie eoliană onshore, cu o capacitate instalată atribuită de 54 MW (întreaga capacitate instalată proiectată fiind de 138 MW), la un preţ de 77,3 euro/MWh.
Demararea implementării investiţiei, cu o valoare totală de până la 253 de milioane de euro fără TVA, este supusă aprobării acţionarilor Electrica în şedinţa Adunării Generale Extraordinare din 5 februarie 2025. Electrica este singurul exemplu de companie românească de talie mare prezentă în acest clasament.