Energie

Dezastru: Două mii de concedieri la Complexul Energetic Oltenia, în 2016

Dezastru: Două mii de concedieri la Complexul Energetic...

Autor: Loredana Ficiu

28.04.2016, 11:09 8421

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au anunţat că, începând de la 1 iulie până la sfârşitul anului 2016, două mii de angajaţi vor rămâne fără slujbă, alte trei mii de persoane urmând să fie disponibilizate în perioada 2017-2020, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a avizat planul conducerii companiei, care prevede disponibilizarea a 2.000 de angajaţi, în anul 2016. În urma întâlnirii cu sindicatele, care a avut loc miercuri, la sediul CEO, a fost anunţat şi motivul pentru care este necesară această măsură.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cele mai ieftine locuri de vis unde puteţi călători. Destinaţii impresionante, la preţ redus! Galerie FOTO

Cele şase alimente pe care trebuie să le evitaţi cu orice preţ. Galerie FOTO


”În contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani, în valoare totală de 1.655 milioane de lei şi un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane de lei, trebuie conştientizat faptul că măsurile de eficientizare şi restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piaţă şi să fie eficientă”, se precizează într-un comunicat de presă al CEO.

Acest plan de reorganizare presupune ca 2.000 de salariaţi să fie concediaţi în 2016, 2.000 în anul 2017 şi câte 400 anual, până în 2020. Administraţia a propus ca persoanele care vor pleca în acest an din companie să beneficieze de 10 salarii compensatorii.

”Coroborat cu trendul descrescator al producţiei de energie bazată pe cărbune, cu preţul acesteia estimat pentru perioada următoare, precum şi cu necesitatea implementării procesului de dezvoltare durabilă şi creştere a competitivităţii economice, administraţia a prezentat proiectele majore care vor fi implemenate în perioada următoare: planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare pentru perioada 2016-2020, plan care a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al companiei, planul de disponibilizări pentru perioada 2016-2017, începând cu 01.07.2016, care cuprinde 2.000 de disponibilizaţi programaţi în acest an, din care 1.067 persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019, acest plan a fost de asemenea avizat de Consiliul de Supraveghere”, se mai precizează în comunicatul CEO.

Sindicaliştii susţin că nu sunt de acord cu acest plan, avizat de Consiliul de Supraveghere.

"Între dorinţă şi realizare e diferenţă mare. Nu ştiu cum se va putea face acest program de disponibilizări. Din cei 2.000 de oameni, poate numai 400 au protecţie, restul ce fac? Statul stă nepăsător la ceea ce se întâmplă cu producătorii de energie clasici. Eu cred că nu se pot realiza aceste disponibilizări sau dacă se încearcă să se realizeze va fi o explozie socială în Oltenia, pentru că nu e atât de simplu să dai afară mii de oameni. Dacă sunt persoane pensionabile, le dă statul român, pe perioada în care nu beneficiază de ordonanţa 36? Statul a făcut praf ţara asta. Şi vorbesc de Guvern, care a trecut, care este şi care va fi. Salariaţii nu vor accepta să plece fără protecţie socială. Nu se va rezolva situaţia, nici dacă plecăm toţi, atâta timp cât statul român continuă să încurajeze băieţii deştepţi”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energi, pentru MEDIAFAX.

În prezent, societatea are un număr de 15.168 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO