Energie

Dezastrul verde: Investiţii de 5 mld. euro în eoliene, pierderi de aproape 1 mld. euro în doi ani

Dezastrul verde: Investiţii de 5 mld. euro în eoliene,...

Autor: Roxana Petrescu

11.10.2016, 13:53 4251

Investitorii în energia eoliană au investit pe plan local circa 5 miliarde de euro, dar au pierdut în perioada 2014-2015 aproape un miliard de euro (4 miliarde de lei), potrivit unui studiu realizat de consultanţii de la EY la solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Principalul factor care a generat acest rezultat au fost multiplele schimbări legislative prin care a trecut acest sector.

“Studiul, elaborat strict pe baza situaţiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerţului, relevă rezultate îngrijorătoare pentru investiţiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiţie din sistemul energetic românesc de după anul 1989. În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015”, spun reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Mai mult, la nivelul celor doi ani analizaţi, potrivit studiului care poartă semnătura EY, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei.

„În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani)”, mai spun reprezentanţii, Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO