Energie

Director Petrom: Ieftinirea barilului de petrol pune presiune pe investiţii

Director Petrom: Ieftinirea barilului de petrol pune...

Autor: Carol Dan

21.10.2014, 18:19 828

"Cu barilul la 80 dolari, investitiţiile sunt sub presiune. Trebuie să fim atenţi şi la taxe", a declarat Selischi, responsabil pentru operaţiunile de explorare şi producţie în cadrul companiei, la un seminar organizat de The Economist la Bucureşti.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut cu 22% în acest an, din cauza ofertei mai mari decât cererea, pe fondul problemelor economice la nivel mondial. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în decembrie sunt în urcare, marţi, cu 0,9%, la 86,1 dolari pe baril, susţinute de creşterea economiei chineze peste aşteptările analiştilor. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, este în creştere cu 1%, la 83,55 dolari pe baril.

Industria petrolieră, la fel ca cea energetică, a fost afectată în acest an de introducerea taxei pe construcţiile speciale.

La finele acestui an expiră şi perioada de zece ani în care redevenţele pentru producţia de petrol şi gaze au fost menţinute neschimbate din 2004, anul când grupul austriac OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Petrom.

Guvernul nu a modificat încă nivelul redevenţelor petroliere. Un nou nivel de taxare a producţiei de petrol şi gaze naturale este aşteptat în 2015.

OMV Petrom este singurul producător de petrol din România şi unul dintre cei doi producători de gaze naturale, pe lângã Romgaz Mediaş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO