Energie

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a fost înlocuit din funcţie

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a fost...

Autor: Tibi Bujdei

22.02.2016, 16:57 443

Preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din Compania Naţională a Uraniului, Mugurel Huţuleac, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că noul director general al CNU este Gelu Mărăcineanu, care îl înlocuieşte în funcţie pe Adrian Posa.

Adrian Posa preluase conducerea CNU din 10 aprilie 2015 după ce fosta conducere a companiei a fost înlocuită în urma grevei angajaţilor din Sucursala Suceava care administrează singura exploatare activă de uraniu din România, din zăcământul Crucea-Botuşana.

Huţuleac a spus că decizia de înlocuire a lui Posa cu Mărăcineanu fost luată de Consiliul de Administraţie al CNU, iar luni a avut o discuţie cu noul director al companiei. În urma întâlnirii, Mărăcineanu a precizat că urmează să fie adoptat un act normativ prin care CNU va livra producţia către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

"Aceasta ar rezolva o mare parte dintre probleme", a mai declarat liderul sindical.

Sindicatul din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului SA a transmis, recent, o scrisoare Preşedinţiei şi Guvernului arătând că oprirea activităţii va duce la întreruperea alimentării cu materie primă autohtonă a ciclului combustibilului nuclear şi la pierderea independenţei energetice nucleare.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu explică în scrisoare că CNU este unicul operator din România care exploatează, prepară minereurile uranifere şi rafinează concentratele tehnice de uraniu, pentru obţinerea pulberii sinterizabile de UO2, materie primă necesară funcţionării grupurilor nuclearo-electrice de la Cernavodă.

În document se subliniază că situaţia companiei, în momentul de faţă, este gravă deoarece cele două contracte care asigură veniturile CNU S.A. nu mai există după ce Societatea Naţională Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu CNU S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară.

Astfel, pentru anul 2016, CNU S.A. nu are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activităţii companiei şi implicit închiderea acesteia.

În scrisoare se precizează că CNU S.A. a avut venituri totale aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli aferente anului 2015 de aproximativ 163 milioane lei şi a contribuit la bugetul general consolidat cu aproximativ 74 milioane lei sub diferite forme: impozite şi taxe, contribuţii la fondul de asigurări sociale şi fonduri speciale, TVA, asigurând 1.350 de locuri de muncă.

Totodată, documentul arată că închiderea activităţii CNU SA va duce la sistarea furnizării de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, materie primă utilizată pentru fabricarea combustibilului nuclear folosit la CNE Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO