UE este profund dependentă de importurile de gaze, în contextul în care consumă anual circa 325 de miliarde de metri cubi, dar produce numai 38 de miliarde de metri cubi.
Cu preţurile împinse de frig la maximul ultimilor doi ani, Comisia Europeană visează să plafoneze preţul gazului pe care nu îl are pentru a creşte competitivitatea industriei pe care a îngenuncheat-o prin Green Deal. Depozitele se golesc rapid, iar umplerea acestora se arată mai costisitoare ca niciodată. Urmează o nouă criză?
„Recenta creştere a preţurilor a fost alimentată de temperaturile mai scăzute decât media, de reducerea producţiei de energie din surse regenerabile şi de nivelul scăzut al stocurilor“, au declarat Warren Patterson şi Ewa Manthey, analişti de mărfuri la ING, citaţi de EuroNews.
Iar ce va fi foarte dificil, în actualele condiţii de preţ, va fi sezonul de umplere a depozitelor.
În România, gradul de umplere a depozitelor a scăzut sub 40%, golirea acestora începând chiar din noiembrie, 2024. „În noiembrie, s-au scos cu 58% mai multe cantităţi din depozite decât se estimase iniţial. Prognozele nu au fost corecte“, spun oameni apropiaţi situaţiei.