Energie

Doina Vornicu, CEZ România: Este incredibil nivelul de sofisticare la care s-a ajuns în domeniul furtului de energie. După 2020, au venit local "jucători" ultra-specializaţi în acest domeniu. Cruciada devine tot mai complicată

Doina Vornicu, CEZ România: Este incredibil nivelul de...

Autor: Roxana Petrescu

06.07.2021, 11:04 593

Furtul de energie s-a tehnologizat odată cu revenirea pe plan local o unor "jucători ultra-specializaţi" în această activitate infracţională după pandemie, spune Doina Vornicu, director de operaţiuni în cadrul CEZ România, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie din România.

"Trebuie să gestionăm metode noi de furt. Chiar dacă în 2020 ca număr de cazuri a scăzut, în 2021 furturile au crescut foarte tare. Ne-am întrebat care este problema. Ne-am dat seama că dacă deja anticipam metodele, eram într-o oarecare victorie, pe această piaţă au început să apară noi jucători ultra-specializaţi veniţi odată cu pandemia. Au venit cu diverse dispozitive foarte sofisticate. Este incredibil nivelul de tehnologizare la care s-a ajuns în domeniul furtului de energie. Când creşte frauda, atunci apar probleme în reţea, variaţii de tensiune, etc. Uneori nu mai putem asigura standardele de calitate, ne confruntăm cu pierderi financiare. Această cruciadă devine mai complicată", a mai precizat Vornicu.

Operaţiunile CEZ România au fost preluate recent de australienii de la Macquarie într-o tranzacţie record de 964 mil. euro. Negocierile privind exitul CEZ au durat 18 luni. Tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcţia Generală de Concurenţă şi de Consiliul Suprem de Apărare a ţării (CSAT). Şapte companii româneşti (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România) şi-au schimbat astfel acţionarul începând cu data de 31 martie 2021.

"Divestmentul s-a încheiat în martie. Acum dezvoltăm planurile pe termen lung. Companiile CEZ au peste 1.800 de angajaţi. În contract avem o perioadă în care trebuie să face rebrandingul companiilor. Pregătim şi proiectăm procesul", a spus Ondrej Safar, directorul general al CEZ România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO