Energie

Doliu în istoria Vitol: Ian Taylor, fondatorul celui mai mare trader de petrol din lume, a murit la 64 de ani

Doliu în istoria Vitol: Ian Taylor, fondatorul celui mai...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

09.06.2020, 18:43 154

Ian Taylor, omul care a făcut din casa de comerţ Vitol cel mai mare comerciant de petrol din lume, a murit din cauza pneumoniei la 64 de ani, a declarat compania marţi. Taylor a supravieţuit cancerului, dar şi unui accident vascular cerebral anul trecut.

Taylor este cunoscut pentru că a băut cu Fidel Castro şi a furnizat miliarde de dolari Kazahstanului, dar şi pentru faptul că a zburat chiar şi în Libia în timpul revoltei din 2011 împotriva lui Muammar Gaddafi.

În 1995, absolventul de la Universitatea Oxford a devenit director general al Vitol, care, cu aprobarea Marii Britanii, a furnizat opoziţiei din Benghazi combustibil în schimbul ţiţeiului.

În timpul mandatului lui Taylor, Vitol a mai tranzacţionat şi petrolul iranian în 2012, în ciuda sancţiunilor SUA.

CEO-ul Glencore, Ivan Glasenberg, a declarat că Taylor a fost „unul dintre ultimii pionieri care au contribuit la transformarea industriei de tranzacţionare a petrolului”.

Taylor a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Marea Britanie, iar în 2007 a intervenit pentru a salva producătorul de ţesături scoţiene Harris Tweed Hebrides.

Un susţinător al partidului conservator care a respins oferta de a deveni cavaler al Imperiului Britanic venită de la fostul premier David Cameron, Taylor a fost preşedinte al Royal Opera House până în 2019.

Şi-a început cariera la Shell în 1978 şi a lucrat în America de Sud şi Asia de sud-est, iar în 1985 a venit la compania privată Vitol, transformând modestul dealer olandez de combustibil într-o companie de anvergură globală.

Anul trecut, firma a tranzacţionat în jur de 8 milioane de barili de petrol pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO