Energie

Două firme prezente pe piaţa locală şi-au făcut loc în top cele mai performante 250 de companii energetice din lume. Grupul MOL a făcut un salt de 150 de poziţii

Două firme prezente pe piaţa locală şi-au făcut loc...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.10.2017, 10:36 295

Grupul petrolier ungar MOL, prezent şi pe piaţa locală cu o reţea formată din 208 de benzinării, a urcat 150 de poziţii în topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume, ajungând astfel pe locul 65, faţă de 215, unde era anul trecut. Nicio companie cu acţionariat românesc nu este inclusă în acest top. În clasament se mai înscrie şi grupul francez Engie, cu prezenţă şi pe piaţa locală a furnizării de gaze naturale.

Până în anul 2011, OMV Petrom făcuse parte din topul Platts, însă, din 2011, când ocupa locul 128, compania nu a mai fost inclusă în top.

MOL România este al patrulea jucător din retailul local de carburanţi, cu afaceri de 4,7 mld. lei pe piaţa locală. Compania a ajuns la 208 benzinării pe teritoriul României şi are planificate investiţii de peste 10 milioane de euro anul acesta. 

Din topul Platts, mai face parte şi compania franceză Engie, care, prin Engie România, este cel mai mare distribuitor de gaze local. Anul trecut, Engie România a avut afaceri de 4,7 miliarde de lei, un profit de 370 de milioane de lei şi 626 de angajaţi.

Platts este una dintre cele mai mari companii de consultanţă şi furnizare de informaţii în domeniul energetic şi al materiilor prime, cu o tradiţie de 100 de ani şi face parte, alături de Standard & Poor’s şi J.D. Power and Associates, din grupul american McGraw-Hill Companies.

Platts contorizează performanţa prin ritmul de creştere a companiilor, bazat pe creşterea veniturilor totale ale acestora pe o perioadă de trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO