Energie

E. On Energie România: Colterm Timişoara are datorii de peste 12 milioane de lei

E. On Energie România: Colterm Timişoara are datorii de...

Autor: Liliana Iedu, Adina Oşan

02.10.2015, 17:22 668

Furnizorul de gaze pentru societatea de termoficare a municipiului Timişoara, Colterm, E. ON Energie România, a anunţat, vineri, că această societate are datorii de peste 12 milioane de lei, din care zece milioane de lei reprezintă datorii restante, astfel că din această cauză a fost oprită furnizarea de gaze către Colterm şi, implicit, furnizarea apei calde în oraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Societatea Colterm SA din Timişoara a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale consumate. La acest moment, valoarea totală a acestor datorii depăşeşte 12,6 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă datorii restante. Întrucât obligaţiile de plată asumate de către Colterm S.A. prin contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze în cursul zilei de joi, 1 octombrie, alimentarea cu gaze naturale a punctelor de consum aparţinând societăţii de termoficare", arată reprezentanţii E. ON Energie România.

De asemenea, E. ON Energie România a adăugat că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, a transmis ”numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor, ultima dintre acestea fiind transmisă în 24 septembrie 2015”.

La rândul său, primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, spune că şi Guvernul este vinovat pentru faptul că timişorenii au rămas fără apă caldă deoarece, în trecut, nu a virat la timp subvenţiile, astfel că s-a ajuns la o datorie către furnizori.

"De ce s-a ajuns aici? Să nu uităm, la începutul mandatului meu, compania Colterm şi Regia Autonomă de Transport Timişoara erau în faliment. Nedeclarat, dar cifric. Am luat măsuri pentru a salva aceste structuri extrem de importante pentru cetăţenii Timişoarei. Datoriile erau uriaşe, am obţinut compensări pentru o bună parte din datorii, dar nu pentru toate. Guvernul a creat facilităţi pentru cetăţeni, dar nu a venit cu bani să le acopere. Nici Guvernul nu a dat Colterm subvenţiile pentru a susţine cu preţul la abonat din vigoare, nici Executivul Primăriei de atunci (din vechiul mandat - n.r.) nu a virat sumele către Colterm ca subvenţie. Cu măsurile luate am salvat de la faliment cele două structuri", a spus Nicolae Robu.

Edilul a anunţat că, în cursul zilei de vineri, s-a virat către E.ON Energie România suma de 3,5 milioane de lei şi că speră să se reia furnizarea de gaze naturale pentru Colterm.

”În mod surprinzător faţă de atitudinea avută altădată şi în mod abrupt fără înştiinţări prealabile de fermitate dusă până la acest nivel E. ON a decis să întrerupă furnizarea de gaz. Eu sper că după această virare de 3,5 milioane de lei, E. ON va relua furnizarea de gaz”, a mai spus Nicolae Robu.

Întrebat cine se face vinovat de această situaţie, Nicolae Robu a spus că va face o analiză şi va cere demisia celor vinovaţi.

"Eu voi face o analiză, să văd dacă este imputabil ce s-a întâmplat cuiva din conducerea Colterm. Şi, dacă concluzia va fi că e cineva vinovat, atunci voi cere demisia respectivei persoane. Eu nu pot demite pe nimeni, primarul nu conduce Colterm. Colterm este o societate comercială, are un consiliu de administraţie. Vinovat nu poate fi (directorul - n.r.) pentru că nu a plătit toate datoriile", a precizat primarul Timişoarei.

De asemenea, ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, că va solicita Guvernului României să acopere o parte din datoriile Colterm către E. ON, deşi aceasta este responsabilitatea administraţiei locale.

”O să încerc, să vedem în perioada următoare dacă vom putea să plătim o sumă de bani ca şi Guvern, deşi nu e datoria Guvernului. S-au tot făcut plăţi de-a lungul timpului care, dacă nu mă înşel, adunate au fost la 150 de milioane de lei de la Guvern spre Colterm pentru a se stinge datorii istorice. Mă interesează în acest moment să putem să rezolvăm cât de repede se poate această situaţie nefericită. Treaba mea e să încerc să găsesc o soluţie. Lucrurile acestea se pot face prin hotărâri de guvern. Responsabilitatea în schimb, în acest moment, este la administraţia locală. Numai că nu mă interesează să găsim vinovatul, ci să găsim o rezolvare a situaţiei”, a spus Grindeanu.

Compania de termoficare din Timişoara, Colterm SA, a întrerupt, joi seară, furnizarea apei calde în municipiu după ce E.On Gaz a sistat alimentarea cu gaze naturale a societăţii din cauza unor datorii, reprezentanţii Colterm susţinând că vineri se va face o plată, iar problema se va remedia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi seară, de reprezentanţii Colterm SA, furnizarea apei calde a fost oprită în întreg oraşul, începând cu ora 17.00.

"În data de 1 octombrie 2015, E.On Gaz a decis sistarea furnizării gazelor naturale pentru Compania Locală de Termoficare Colterm S.A., începând cu ora 17.00, ceea ce înseamnă oprirea furnizări apei calde de consum în municipiul Timişoara şi imposibilitatea furnizării căldurii", se arăa în comunicat.

Reprezentanţii Colterm spuneau că furnizarea gazelor a fost sistată în condiţiile în care plafonul datoriei nu a fost atins.

"Acest lucru l-au făcut (reprezentanţii companiei de gaze - n.r.) în contextul în care, în prezent, avem credit furnizor care nu a fost depăşit, adică un plafon al datoriei care nu a fost atins. În prezent, datoriile nostre către furnizorul de gaz au ajuns la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut", se mai arăta în comunicat.

De asemenea, Colterm preciza că, "din această după-amiază, timp de câteva ore, echipele nostre au făcut tot posibilul pentru a porni furnizarea agentului termic cu combustibil alternativ, care este păcura", însă din cauza "consumului redus de agent termic al oraşului cazanele care funcţionează cu combustibil alternativ nu pot fi pornite".

Reprezentanţii Colterm mai anunţau că, în cursul zilei de vineri, se va face o plată către furnizorul de gaz şi în cel mai scurt timp va fi reluată şi furnizarea agentului termic, dar nu au precizat care este cuantumul datoriilor către E. On Energie România.

Compania de termoficare Colterm are peste 65.000 de abonaţi în Timişoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO