Energie

Econergy, unul dintre cei mai puternici investitori în solare: Preţul proiectelor s-a dublat. Dezvoltatorii sunt depăşiţi de cerere

Econergy, unul dintre cei mai puternici investitori în...

Autor: Roxana Petrescu

04.04.2022, 09:00 4645

Exitul din zona de energie convenţională tinde să cos­te tot mai mult în contextul în care cererea fără precedent pen­tru parcuri solare este mult peste capacita­tea dezvol­ta­torilor de le livra. Iar războiul din Ucraina nu va face decât să urce şi mai mult preţul acestor proiecte, iefti­ni­rea energiei fiind astfel un obiectiv tot mai îndepărtat.

„Provocările cele mai mari se referă la creşterea cererii din partea investitorilor pentru proiectele de ener­gie verde şi scumpirea panourilor solare şi a celorlalte com­ponente din cauza dificultăţilor legate de transport şi de problemele din marile lanţuri de aprovizionare. Aceste lucruri înseamnă că preţurile vor rămâne ridicate pen­tru cel puţin 18 luni. În Europa, în general, preţul pro­iec­telor solare aflate în faza de construcţie s-a dublat în ulti­mul an din cauza numărului insuficient de proiecte pen­tru a satisface cererea din piaţă“, spun reprezentanţii grupului israelian Econergy, listat pe bursa de la Tel Aviv.

Econergy a devenit jucătorul cu unul dintre cele mai mari portofolii de energie verde în dezvoltare pe plan local. În total, cele 19 proiecte aflate în diferite etape de dezvol­tare cumulează o capacitate totală de 2.200 MW, unele având termen de punere în funcţiune chiar anul acesta.

„Contextul este totuşi o oportunitate pentru com­pa­nii precum Econergy care-şi dezvoltă singure proiectele, fiind astfel mai puţin expuse la volatilitatea preţului.“ Primul proiect al Econergy care va fi finalizat este un parc solar în Argeş, preluat, alături de un alt partener israelian, de la Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori locali de proiecte imobiliare.

„Portofoliul este acum în diferite stadii de dezvoltare, cu un prim proiect, cel de la Răteşti (Argeş) în construcţie, şi cu restul programate să înceapă în următoarele trimestre din 2022“, spun reprezentanţii Econergy. Proiectul de la Răteşti, de 155 MW în valoare de 99 de milioane de euro, va fi la finalizare cel mai mare proiect fotovoltaic din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO