Energie

Economia gazelor verzi: cum se poate dezvolta hidrogenul în România şi care este potenţialul pentru biometan. „Avem nevoie de ecosisteme economice care să ne ducă de la proiecte demonstrative la realitate.“

Economia gazelor verzi: cum se poate dezvolta hidrogenul...

Autor: Roxana Petrescu

31.03.2023, 00:07 640

Economia hidrogenului nu poate fi dezvoltată local dacă nu se creează sisteme complete de integrare a acestui gaz, de la producţie la consum, ideea de a-l amesteca cu gaz clasic şi utiliza apoi la încălzire fiind văzută de mulţi specialişti ca un nonsens financiar.

Dar până la a rezolva ecuaţia hidrogenului, cel mai probabil prin conceputul de Hydrogen Valley, România mai are un as în mânecă, şi anume un bun potenţial pe zona de biometan. Între timp, lucrurile încep să se mişte la nivel european.

„Este absolut evident că fezabilitatea economiei hidrogenului cere trecerea de la scara  demonstrativă la una reală, iar acest lucru se poate face prin proiecte mari care să cuprindă un întreg ecosistem economic, concept cunoscut sub denumirea de Hydrogen Valley“, spune Ioan Iordache, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului în România.

Potrivit specialiştilor din piaţă, Galaţiul şi Dobrogea au un bun potenţial pentru dezvoltarea hidrogenului, dar între timp biometanul nu trebuie ratat ca oportunitate de investiţii. „În România, potenţialul de biometan este de 2 miliarde de metri cubi, asta înseamnă 20% din producţia curentă de gaze naturale“, spune Rareş Hurghiş, general manager la FEL România, cea mai mare organizaţie formată din tineri specialişti din domeniul energetic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO