Energie

Eduardo Nieto, general manager, EDP Renewables Romania: Avem în plan instalarea a 20 de gigawaţi în 28 de ţări, iar 500 de megawaţi ar putea ajunge în România. Dacă nu se vor crea condiţii necesare investiţiilor, vom muta cei 500 de megawaţi în alte ţări

Eduardo Nieto, general manager, EDP Renewables Romania:...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2022, 13:56 577

Eduardo Nieto, general manager în cadrul grupului portughez EDP Renewables Romania, unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde locală, spune că planul de business pe care compania l-a prezentat anul trecut pieţei constă în investirea/instalarea a 28 de gigawaţi în 28 de ţări, România făcând parte din strategie.

„Dacă ne vor permite condiţiile, vom investi cât mai mult pentru a ajuta sistemul să îşi îmbunătăţească focusul pe energii regenerabile. Putem vorbi despre cel puţin 500 de megawaţi.Dacă nu se vor crea condiţiile prin intermediul cărora să investim în România, vom muta aceşti 500 de megawaţi în alte ţări, aşa cum ar face orice alt investitor. Avem nevoie de predictibilitate pentru a investi în această ţară (...) iar termenul minim este de 10-12 ani”, a spus Eduardo Nieto în timpul primei zile a evenimentului ZF Power Summit 2022.

 

Ce a mai afirmat şeful EDP Renewables Romania:

 
  • Am auzit de multe ori cuvântul „predictibilitate”. Este ceva de care avem nevoie dinspre toate părţile sistemului. În ceea ce priveşte reglementarea, preţurile şi viitoarele fluxuri de cash, avem nevoie de predictibilitate şi singurul mod de a atinge această predictibilitate constă într-o schemă corectă.
 
  • Această schemă ar trebui să fie bazată pe competitivitate şi licitaţii. Cât timp avem predictibilitate pe termen lung, vom fi în stare să reducem preţurile.
 
  • Energia regenerabilă – eoliană, solară, pe bază de hidrogen, produse de tip hibrid – va ajuta la stabilizarea sistemului.
 
  • În această situaţie în care suntem loviţi de taxa de 80%, am oprit puţin investiţiile pentru a vedea ce se va întâmpla pe termen scurt.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO