Energie

Efectele crizei de pe piaţa de energie din 2017: Electrica pierde 37 milioane de lei din insolvenţa Transenergo şi speră să mai recupereze 4 mil. de lei dintr-o poliţă de asigurare

Efectele crizei de pe piaţa de energie din 2017:...

Autor: Robert Manea

04.02.2021, 19:48 965

Electrica, companie listată la bursă unde statul mai deţine 49% din acţiuni, a anunţat joi situaţia la zi a insolvenţei Transenergo, unul dintre clienţii companiei de acum 4 ani.

Electrica spune că în urma confirmării planului de organizare de către Tribunalul Bucureşti pentru societatea Transenergo, va pierde 37 milioane de lei pentru că creditorii chirografari nu vor beneficia de distribuiri de sume.

Electrica deţinea o creanţă chirografară în valoare totală de 37,088 milioane lei ca urmare a unui contract de furnizare de energie în 2017 către Transenergo.

Electrica spune că este beneficiară unei poliţe de asigurare în valoare de 4 mil lei aânnd ca obiect garantarea obligaţiilor de plată ale Transenergo.

Electrica precizează că va ataca cu apel decizia Tribunalului Bucureşti de coinfirmare a planului de reorganizare a Transenergo.

În 2017, piaţa de energie a intrat într-o perioadă de criză ca urmare a unei ierni foarte friguroase, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la energie.

Transenergo, client al Electrica, nu şi-a mai onorat obligaţiile şi a solicitat intrarea în insolvenţă.

Electrica precizează că in relaţia cu Transenergo a provizionat integral suma pierdută şi de aceea nu va avea niciun impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiei aferente aniilor 2020 sau 2021, impactul fiind înregistrat anterior, în anii 2016 şi 2017.

Electrica este listată la bursă şi are o valoare de piaţă de 4,6 miliarde de lei.

Transenergo a fost unul dintre cei mai importanţi furnizori indepedenţi de energie înainte de criza energetică din 2017, compania fiind controlată de familia Coman – Rada şi Nelu, personaje extrem de discrete.

În perioada de aur, Transenergo avea un business anual de peste 300 mil. de euro.

Familia Coman era cunoscută pe piaţă pentru că reprezentau la vremea respectivă brandurile de lux Valentino sau Dolce&Gabbana.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO