Energie

ELCEN: 40% din locuitorii Capitalei, fără apă caldă din cauza datoriilor RADET

ELCEN: 40% din locuitorii Capitalei, fără apă caldă...

Autor: Mediafax

06.09.2016, 16:21 237

"Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Elcen din cauza neachitării serviciului de distribuţie. Ca urmare a datoriilor acumulate de RADET către Eelcen, societatea (ELCEN) se află în imposibilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii. Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat Elcen în acest sens, că, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră", anunţă Elcen printr-un comunicat de preă.

Societatea precizează că datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 – iunie 2016 şi că în cazul în care aceasta nu va fi achitată, "Distrigaz a informat Elcen că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului – cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei. Distrigaz a anunţat intenţia demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datoria menţionată mai sus".

Astfel, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a decis ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%.

Potrivit Elcen, deşi Primăria Capitalei şi-a luat angajamentul că va achita suma de aproape 259 de milioane de lei, până în prezent datoria nu a fost achitată, "societatea informând municipalitatea că fără plata datoriei "nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 – 2017".

"Având în vedere faptul că la acest moment Radet Bucureşti datorează societatăţii Electrocentrale Bucureşti peste 3,6 miliarde de lei, în conformitate cu prevederile contractului 1/2014, Elcen a notificat această debitoare cu reducerea/sistarea furnizării de energie termică, în condiţiile în care aceasta nu îşi va îndeplini toate obligaţiile de plată în termen de 10 zile de la comunicarea notificării", mai anunţă societatea.

În legătură cu acest subiect, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu se poate plăti în câteva luni toată datoria de peste 250 de milioane.

"Este vorba despre un blocaj, deoarece contul Radet, regia care transportă agentul termic către aproape două milioane de bucureşteni care locuiesc la bloc şi, de asemenea, către toate entităţile de stat, (...) acest cont a fost blocat de Elcen. Într-adevăr, printr-o hotărâre judecătorească, dar care nu a fost contestată în instanţă — doar că legea administraţiei publice locale, precum şi legea finanţelor publice locale, care intervin în astfel de situaţii, spun că, deşi poprit, acel cont ar trebui să fie totuşi la dispoziţia Radet, măcar în proporţie de 30%: pentru plata salariilor şi pentru a achita anumite reparaţii, lucrări, avarii, astfel încât sistemul de termoficare să poată să îşi desfăşoare menirea. Este un lanţ al slăbiciunilor, e o situaţie creată ca o acumulare de decizii greşite economice, atât guvernamentale, parlamentare şi administrative — pentru că şi legislaţia a fost de multe ori permisivă unor astfel de datorii—, dar mesajul meu este următorul: nu se poate plăti în trei luni ceea ce nu s-a plătit în 15 ani", a spus Firea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO