Energie

Electrica, în negocieri cu consorţiul KPMG, JP Morgan şi CMS Cameron McKenna pentru licitaţia Enel

Electrica, în negocieri cu consorţiul KPMG, JP Morgan...

Autor: Roxana Petrescu

17.10.2014, 14:41 853
Electrica, cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, este în negocieri cu concorţiul format din KPMG, JP Morgan şi CMS Cameron McKenna, în vederea selectării consultanmtului pentru participarea companiei la procesul prin care Enel vrea să-şi vândă companiile din România.
 
"Ei au rămas la ultimele runde de negocieri, dar deocamdată nu a fost semnat contractul", a declarat Ioan Roşca, directorul general al Electrica.
 
În iulie, italienii de la Enel, care prin intermediul proceselor de privatizare au devenit cel mai mare distribuitor privat de energie din România, cu o bază de clienţi de 2,36 milioane de consumatori, un business de peste un miliard de euro şi un profit operaţional de 289 de milioane de euro, au anunţat că vor să iasă  de pe piaţa locală într-un efort de a-şi reduce datoriile la nivel de grup.

În afară de afacerea din domeniul energiei regenerabile, Enel a anunţat că vrea să vândă toate companiile de distribuţie şi furnizare a energiei din România (64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, dar şi pentru 100% din Enel România).

Vânzarea activelor Enel din România s-a complicat mai ales după ce statul şi-a anunţat intenţia de a deschide un nou proces împortiva Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris prin care cere 521 mil. euro pentru pachetul de acţiuni pe care-l mai are în fosta Electrica Muntenia Sud. În primele şase luni ale anului, Electrica a anunţat venituri de 2,3 mld. lei (516,6 mil. euro), cu 12% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Principalii factori de venit ai Electrica sunt activităţile de distribuţie şi furnizare a energiei care au avut o pondere de 33%, respectiv 66% în realizarea veniturilor companiei.

În timp ce veniturile din segmentul de distribuţie au crescut uşor, cu 1,5%, în prima jumătate a anului, pe fondul creşterii tarifului mediu reglementat, partea de furnizare, care reprezintă practic comerţul cu energie, a avut de suferit din cauza condiţiilor de piaţă.

Compania a terminat primele şase luni ale anului cu un profit net de 197 de milioane de lei (44 mil. euro), cu 6% mai mic comparativ cu perioada similară din 2013. Ieri, capitalizarea companiei era de peste 950 de milioane de euro.

Nuclearelectrica a anunţat în luna septembrie pe bursă că „analizează oportunitatea rezultată din anunţul potenţialei vânzări a operaţiunilor Enel în România, fiind în prezent în stadiul de analiză preliminară a unei părţi din perimetrul tranzacţiei“.
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24