În afară de afacerea din domeniul energiei regenerabile, Enel a anunţat că vrea să vândă toate companiile de distribuţie şi furnizare a energiei din România (64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, dar şi pentru 100% din Enel România).
Vânzarea activelor Enel din România s-a complicat mai ales după ce statul şi-a anunţat intenţia de a deschide un nou proces împortiva Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris prin care cere 521 mil. euro pentru pachetul de acţiuni pe care-l mai are în fosta Electrica Muntenia Sud. În primele şase luni ale anului, Electrica a anunţat venituri de 2,3 mld. lei (516,6 mil. euro), cu 12% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Principalii factori de venit ai Electrica sunt activităţile de distribuţie şi furnizare a energiei care au avut o pondere de 33%, respectiv 66% în realizarea veniturilor companiei.
În timp ce veniturile din segmentul de distribuţie au crescut uşor, cu 1,5%, în prima jumătate a anului, pe fondul creşterii tarifului mediu reglementat, partea de furnizare, care reprezintă practic comerţul cu energie, a avut de suferit din cauza condiţiilor de piaţă.
Compania a terminat primele şase luni ale anului cu un profit net de 197 de milioane de lei (44 mil. euro), cu 6% mai mic comparativ cu perioada similară din 2013. Ieri, capitalizarea companiei era de peste 950 de milioane de euro.