Energie

Electrica nu a mai avut răbdare cu Ioan Roşca. Şeful de 1 mld. euro a părăsit compania, deşi mai putea sta până în iunie

Electrica nu a mai avut răbdare cu Ioan Roşca. Şeful...

Autor: Roxana Petrescu

11.03.2016, 17:34 3154

Consiliul de administraţie al Electrica a decis înlocuirea din funcţie a lui Ioan Roşca, deşi la finalul lunii trecute compania anunţase că mandatul actualului director general al companiei urma să se încheie cel târziu în iunie 2016.

“Astăzi, 11 martie 2016, ca urmare a anunţului din data de 26 februarie 2016, consiliul de administraţie al Electrica l-a revocat pe domnul Ioan Roşca din poziţia de director general al Electrica. Totodată, consiliul de admnistraţie a numitâo pe doamna director financiar Iuliana Andronache director general interimar al Electrica, cu efect imediat, până în momentul în care un nou director general va fi numit şi va prelua funcţia”, a anunţat compania.

Ioan Roşca era unul dintre cei mai puternici executivi din indutsria energetică locală, fiind la vârful Electrica, grup cu afaceri de peste un miliard de euro, din 2012. În 2014, Ioan Roşca a avut venituri lunare medii de circa 9.500 de euro, cea mai mare parte a sumei venind din indemnizaţia de director general al Electrica (6.000 de euro).

Roşca mai avea însă şi alte funcţii care rotunjeau venitul lunar de la Electrica printre care se numără cea de administrator neexecutiv la mai multe filiale ale Electrica sau de mem­bru al comisiei de privatizare a companiei, după cum arată ultima declaraţie de avere completată de şeful companiei în 2015.

Distribuitorul de energie a fost listat în vara anului 2014, proces din care a încasat aproape 2 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai valoroasă listare făcută vreodată de statul român.

Debarcarea lui Roşca de la Electrica, un business de peste 1,1 miliarde de euro, vine în contextul în care compania a fost măcinată anul trecut de dispute interne între membrii consiliului de administraţie şi statul român, rămas în continuare cel mai puternic acţionar al companiei.

În decembie, la Electrica a venit un nou consiliu de administraţie, format din şapte membri, în loc de cei cinci pe care-i avea compania înaintea acestei mişcări.

Ioan Roşca se află la conducerea Electrica din mai, 2012, şi era singurul CEO al unei mari companii de stat din energie care a rezistat valului de schimbări generat de aplicarea orodonanţei privind aplicarea guvernanţei corporative în companiile de stat sau multiplelor schimbări care au avut loc la vârful Ministerului Energiei.

Înainte de a prelua funcţia de director general al Electrica, Roşca a ocupat funcţia de  director general al filialei de distribuţie şi furnizare Electrica Transilvania Sud şi al Electrica Distribuţie Transilvania Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO