Energie

Electrica SA propune acţionarilor un dividend brut de 0,45 lei/acţiune, valoarea totală fiind de 50% din profitul net individual de repartizat. Grupul Electrica a închis 2021 cu pierderi de 553 mil.lei, pe fondul creşterii costurilor de achiziţie a energiei electrice

Electrica SA propune acţionarilor un dividend brut de...

Autor: Roxana Rosu

01.03.2022, 09:54 669

Electrica vrea să distribuie dividende în valoare totală de 152,8 milioane lei, respectiv 50% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, corespunzător unui dividend brut de 0,45 lei/acţiune.

”Aceasta deviatie in afara intervalului prevazut in Politica de Dividende conform careia rata de distribuire a profitului la dividende se va situa intre 65% si 100% din profitul net distribuibil in baza situatiilor financiare individuale auditate anuale se datoreaza contextului de piata actual caracterizat printr-o potentiala crestere a nevoii de finantare la nivelul Grupului pentru a prefinanta schema complexa de compensare a facturilor şi de plafonare a preţurilor pentru clienţi stabilita prin OUG 118/2021, Legea 259/2021 si OUG 130/2021 in perspectiva extinderii acesteia”, se arată într-un raport al companiei.

In 2021, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 321,8 milioane lei, în creştere cu 7,8%.

La nivelul Grupului Electrica, rezultatul net a fost pierdere de 553 milioane lei, înregistrând o scădere de 941 milioane lei, comparativ cu profitul de 388 milioane lei din 2020. Scăderea a fost generată, în principal, de evoluţia în creştere accelerată a costurilor cu achiziţia de energie electrică.

EBITDA consolidată a înregistrat o scădere cu 1,08 miliarde lei faţă de valoarea din 2020, ajungând la valoarea negativăa de 128 milioane lei.

Evoluţia EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanţa segmentului de furnizare, influenţată semnificativ de majorarea abruptă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, la care se adaugă creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele pe segmentul de distribuţie.

Veniturile Grupului Electrica s-au ridicat la 7,17 miliarde lei, reprezentând o creştere de 10,4% faţă de anul precedent.

 „Întreaga piaţă de energie se confruntă cu provocări cruciale atât la nivel naţional, cât şi european. Creşterea accelerată a preţurilor de achiziţie de energie înregistrată în partea a doua a anului 2021, dar şi incertitudinile generate de schimbările cadrului legislativ au avut ca şi consecinţă deteriorarea semnificativă a situaţiei financiare a operatorilor de distribuţie, dar mai ales a companiilor de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale. Măsurile dispuse de autorităţi în această perioadă dificilă au condus la costuri suplimentare pentru companiile din domeniu, expuse la preţurile extrem de mari de pe piaţă, cu impact direct asupra fluxului de numerar operaţional, ceea ce periclitează viabilitatea financiară a acestora”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 15%, în contextul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul cu 12,5%, al majorării cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 1%, dar şi al creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 0,7% mai mici, în principal ca urmare a scăderii veniturilor aferente serviciilor construcţiei retelelor electrice din acordurile de concesiune, impact negativ anulat de creşterea tarifelor de distribuţie, cât şi a volumelor de energie electrică distribuită, cu 5,7%.

”Conştienţi de sensibilitatea contextului generat de volatilitatea pieţei de energie, la nivelul companiilor operaţionale din cadrul Grupului Electrica, am făcut eforturi majore pentru a asigura continuitatea în aprovizionare şi pentru a ne consolida rezilienţa la şocuri viitoare. În pofida dificultăţilor întâmpinate în procesul de recuperare, în timp util, a costului real cu achiziţia de energie, furnizorii de energie au prefinanţat, încă din luna noiembrie, schema complexă de compensare a facturilor şi de plafonare a preţurilor pentru clienţi. Efectul imediat a fost o creştere semnificativă a necesarului de finanţare a capitalului de lucru pentru companiile operaţionale din Grup.  În acest context de piaţă, am adoptat o serie de măsuri  care să pregătească Grupul Electrica să acţioneze agil într-o perioadă marcată de volatilitate şi incertitudine, pentru a face faţă provocărilor din mediul intern şi extern”, a adăugat Corina Popescu.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 45,8%, la 5,6 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO