Energie

Electrocentrale Bucureşti a scumpit căldura înainte de Crăciun. De când vor plăti bucureştenii mai mult pentru încălzire

Electrocentrale Bucureşti a scumpit căldura înainte de...

Autor: Bogdan Alecu

06.01.2015, 14:49 518

În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucratoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice, de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE  nr. 2827 din 17. 12.2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2 %. Asta înseamnă o creştere de cost al producţiei de energie termică de la 168,8 lei, la 186 lei, cu TVA inclus.  În condiţiile în care RADET nu majorează tarifele la transport, creşterea resimţită de abonaţii sistemului central de încălzire va fi de 5%.

În 2014, în Bucureşti, preţul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit aproximativ 170 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti a suportat prin subvenţie de la bugetul local 171,18 lei, adică peste 50% din costul gigacaloriei.

Primăria Capitalei va acoperi cu circa 16 mil. euro diferenţa dintre preţurile de dinaintea scumpirii şi noile tarife majorate cu 5% prin subvenţia acordată, însă diferenţa va fi acoperită doar în lunile ianuarie şi februarie. Odată cu luna martie, pentru care factura va fi livrată în aprilie, bucureştenii vor plăti noie tarife majorate pentru apa caldă.

„Precizez că Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost nici consultată şi nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creştere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată şi arbitrară.  Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucureşti este total nedreaptă şi este îndreptată împotriva cetăţeanului. Deşi Primăria Municipiului Bucureşti, în încercarea de a crea o protecţie a nivelului de trai al populaţiei, subvenţionează peste 50% din costul total al gigacaloriei, autorităţi ale statului nu colaborează, nu fundamentează costurile, se aventurează pe un teren periculos, încărcând dările populaţiei nejustificat, punând în dificultate peste 1,4 milioane de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire, exact în perioadă în care frigul determină costuri mari ale facturilor la întreţinere”, a spus Primarul Sorin Oprescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO